Του Κώστα Αλατζά
Με δύο διαφορετικούς τρόπους επικοινώνησαν οι ηγεσίες των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας τα αποτελέσματα του 3ου γύρου των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, σε στρατιωτικό επίπεδο, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για συμφωνία των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «η τρίτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών του τουρκικού και ελληνικού υπουργείου Άμυνας ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Στις συνομιλίες εξασφαλίστηκε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο δράσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 2020.»
Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα μέρη αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις θαλάσσιες και εναέριες δραστηριότητες. Οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων θα συνεχιστούν στην Άγκυρα».
Η θέση του ΥΠΕΘΑ
Σε αντίθεση με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, που δίνει πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την περασμένη Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, είχε εκδώσει μια λιτή ανακοίνωση στην οποία απλώς αναφερόταν ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις.
Πηγή του υπουργείου, σχολιάζοντας τις συνομιλίες, είχε αναφέρει στο OnAlert, ότι υπήρξε συμφωνία μόνο για ζητήματα χαμηλού επιπέδου, όπως επισκέψεις στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών ή συνδιοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η διαδικασία των ΜΟΕ βρίσκεται στην αρχή και ότι από τη δέσμη των μέτρων που περιλαμβάνει το πλαίσιο των ΜΟΕ, μπορεί να υπάρξει συμφωνία μόνο για θέματα χαμηλής πολιτικής. Άλλωστε, η έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο με τις αλλεπάλληλες ασκήσεις και η προκλητική τακτική των υπερπτήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 100 από την αρχή του έτους και γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πραγματική μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Στον αντίποδα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, θέλοντας να δείξει προς τα έξω ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου κάνει λόγο για συμφωνία δίνοντας τη διάσταση της προόδου στην πορεία των συνομιλιών των ΜΟΕ που άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι.
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία τα ΜΟΕ θα συνεχιστεί, καθώς αποτελεί δέσμευση των δύο χωρών έναντι της διεθνούς κοινότητας. Όπως πληροφορείται το OnAlert, ενδεχομένως και τον άλλον μήνα να διεξαχθεί στην Τουρκία ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών. Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις συνομιλίες θα επιδιωχθεί η ενεργοποίηση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στη Λάρισα και της τουρκικής διοίκησης τακτικής αεροπορίας, στο Εσκί Σεχίρ για την αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στον αέρα του Αιγαίου. Η ίδια πηγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο τέταρτος γύρος των στρατιωτικών ΜΟΕ να αναβαθμιστεί με συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ. Εξάλλου, ο κ. Ακάρ είχε απευθύνει πρόσκληση στον κ. Παναγιωτόπουλο κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.