Η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στη θέση του ΥΕΘΑ μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είχε προκαλέσει ακόμη και στους πιο δύσπιστους στρατιωτικούς ψήγματα ελπίδας, ότι κάτι θετικό θα είχαν να αναμένουν για τα θέματα που τους απασχολούν. 48 ώρες πριν από τις κάλπες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τρόπο κατηγορηματικό είχε δεσμευτεί για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών τους με βάση όσα προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ. Και πολιτικά αντίπαλοί του ,ακόμη και όσοι δεν τον ψήφισαν τελικά είχαν την ελπίδα ότι αυτό τουλάχιστον θα το έκανε πραγματικότητα. Μια κυβέρνηση η οποία ήθελε να παρουσιάζεται ως “αντίπαλο δέος” των δανειστών, το πιο απλό από το να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση;
Επτά μήνες μετά με τον Πάνο Καμμένο να έχει παραδώσει πλέον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι στρατιωτικοί έχουν χάσει κάτι πολύ σημαντικό . Εκτός από τα χρήματά τους. Η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα που ήταν ήδη κλονισμένη εδώ και χρόνια δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα σ΄ ότι έχει να κάνει με τους στρατιωτικούς. Γιατί αν ο Καμμένος, ο οποίος είχε σαφώς επικεντρώσει χρόνια τώρα το ενδιαφέρον του κόμματός του στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, δεν μπόρεσε να κάνει το απλό ,τότε ποιος θα μπορέσει; Ποιος θα ενδιαφερθεί πρώτα απ΄ όλα.
Το επτάμηνο Καμμένου πάρα πολλά ειπώθηκαν ,αλλά τίποτα δεν έγινε. Μπορεί στον απολογισμό που έκανε αποχωρώντας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ανέφερε μια σειρά μέτρων και προτάσεων,αλλά πρόκειται για θέματα που ανακοινώθηκαν ,κάποια δρομολογήθηκαν, αλλά κανέναν απ΄ αυτά δεν ολοκληρώθηκε. Αν εξαιρέσουμε τα οδοιπορικά που δόθηκαν στους στρατιωτικούς, όλα τ΄ άλλα έμειναν σε επίπεδο καλών προθέσεων ,αλλά προθέσεων.
Κι επειδή σ΄ ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά ζητήματα το επιτελείο Καμμένου θα επικαλεστεί την διαπραγμάτευση και το αδιέξοδό της, ας πάμε στα μέτρα που δεν είχαν οικονομικό κόστος και δεν προχώρησαν.
Πρώτον οι Ενώσεις Στρατιωτικών. Ο Καμμένος μετά από το πρώτο και μοναδικό ραντεβού που είχε με την ΠΟΕΣ δεν προχώρησε στην νομοθέτηση αυτού του σοβαρότατου ζητήματος. Αποτέλεσμα στο επτάμηνό του να εμφανιστούν για πρώτη φορά φαινόμενα απώλειας ελέγχου αυτού που ονομάζεται “χακί συνδικαλισμός”. Ο …κάθε πικραμένος έφτιαχνε “ενώσεις” και “συνδέσμους” και τα όσα δημοσίως γράφτηκαν και ειπώθηκαν από δήθεν “συνδικαλιστές” ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της ευπρέπειας και της πειθαρχίας του στρατεύματος. Δεν ασχολήθηκε κανείς. Η κατάσταση “αναρχίας” που επικρατεί στο “περιθώριο” των αναγνωρισμένων Ενώσεων Στρατιωτικών ,είναι αησυχητική και ουδείς ασχολήθηκε.
Δεύτερον. Η αναδιοργάνωση που έχει σχέση και με τα οικονομικά. Επτά μήνες ο ΥΦΕΘΑ του Νίκος Τόσκας την επεξεργαζόταν. Υποτίθεται ότι υπήρχε έτοιμο σχέδιο. Δεν προχώρησε το παραμικρό. Έχουμε μείνει στην προ της 25ης Ιανουαρίου κατάσταση. Το χειρότερο είναι ότι με την άνοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την τοποθέτηση Τόσκα ως ΥΦΕΘΑ, πολλοί είχαν πιστέψει ότι “τα ψέμματα τελείωσαν”. Τώρα κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει κανέναν όταν θα ακούει περί αναδιοργάνωσης.
Τρίτον. Αξιοκρατία. Ο Καμμένος έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στις αρχές της θητείας του για να περάσει το μήνυμα προς τα στελέχη και τους στρατεύσιμους ,ότι η αξιοκρατία θα κυριαρχήσει στις ΕΔ. Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες εβδομάδες ,όταν και 1500 στρατιώτες μετατέθηκαν για τα σύνορα, μετά η προσπάθεια “ξεφούσκωσε”. Σ΄ ότι αφορά δε τα στελέχη, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή του ευρωπαϊκού επιτελείου του Α/ΓΕΕΘΑ και τα όσα δημοσιοποιήθηκαν , “γκρέμισαν” τις όποιες προσδοκίες των στελεχών.
Ο Πάνος Καμμένος -για να είμαστε δίκαιοι- προσπάθησε να “προστατεύσει” τις ΕΔ σε ζητήματα νέων περικοπών που τέθηκαν. Είναι αλήθεια ότι κάνοντας φασαρία, “κράτησε” το ποσό των περικοπών στα 300 εκατομμύρια ,από τα 600 που ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών για να ικανοποιήσουν τους δανειστές. Όμως ήταν λάθος ότι μπήκε σ΄ αυτή τη διαδικασία μόνο και μόνο προς χάρη της “κυβερνητικής συνοχής”. Δεν έπρεπε να μπει σε καμία συζήτηση για περικοπή κονδυλίων για την Άμυνα. Ούτε ένα ευρώ! Είχε επιχειρήματα, είχε στοιχεία και άποψη. Έπρεπε να την επιβάλλει ακόμη και με την απειλή πτώσης της κυβέρνησης. Έτσι κι αλλιώς …έπεσε στο επτάμηνο με πάταγο.
Η φωτογραφία από την αποχώρηση Καμμένου είναι του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ