Του Χρήστου Α. Καπούτση
Η Ελληνική διπλωματία εργάζεται για την αποφυγή της ρήξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ομόφωνα εγκρίθηκε το Κείμενο των Συμπερασμών για την Ουκρανία, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η ελληνική αντιπροσωπεία, αφού αφαιρέθηκε η αναφορά για ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.
Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που άσκησε πιέσεις να μην υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις για τη Ρωσία, παρά μόνο επέκταση των υφισταμένων. «Οι κυρώσεις δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Την εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία, υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Ελληνική διπλωματία επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργική ανασύνθεση και τον εμπλουτισμό της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει στόχο τη διαφοροποίηση ή την άσκηση βέτο, που οδηγεί στην διεθνή απομόνωση ή σε προβληματική σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, επισημαίνει κορυφαίος διπλωμάτης, που ανήκει στο στενό περιβάλλον των συνεργατών της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο το μήνυμα της Ελλάδας στις επιλογές της Ε.Ε., σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Στον πυρήνα της ελληνικής διπλωματικής σκέψης, είναι η αντίστιξη (σ.σ. στη μουσική, αντίστιξη καλείται η ταυτόχρονη συνήχηση πολλών διαφορετικών μελωδιών, οι οποίες συνδυάζονται με βάση ένα αυστηρό συνήθως πρόγραμμα κανόνων διαφορετικό από εποχή σε εποχή) στην ταύτιση που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις Στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε., σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Ειδικότερα με την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, που συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία και, παράλληλα, για την αποφυγή μίας ρήξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας». Η ελληνική δημιουργική διαφοροποίηση , αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα, ένα εμφανές άνοιγμα προς τη Μόσχα με αναθέρμανση των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων και ασφαλώς την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ελληνικά αγροτικά προιόντα. Επιπλέον η ΑΘΗΝΑ ξεκαθαρίζει ότι αναφορές που σχετίζονται με τρόπους επίδρασης και παραπληροφόρησης (misinformation) σε βάρος της Ρωσίας, θα πρέπει να αποφευχθούν.
Όπως έγινε γνωστό, οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.
Αρχική πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα.
Επίσης, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier. Πάντως ο Γερμανός ΥΠΕΞ W. Σταϊνμάγιερ δήλωσε ότι «η συζήτηση για την Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη εξαιτίας της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο Ν. Κοτζιάς, είχε παράλληλα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου. Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών , εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία και ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο Ν. Κοτζιάς αποδέχτηκε πρόσκληση του ουκρανού ομόλογό του να επισκεφτεί το Κίεβο