Τι είπε ο Αβραμόπουλος στους ανώτατους για «συνεργασία, συντεχνίες και εξωστρέφεια»

Ποια ήταν η λέξη κλειδί που χρησιμοποίησε στην ομιλία του προς τους ανώτατους αξιωματικούς ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος; “Συνεργαστείτε”. Το είπε με έμφαση και ήταν μια απάντηση σ΄ όσα έγιναν ,ακούστηκαν και διαδόθηκαν πριν αλλά και μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

“Συγκρούσεις”, “κόντρες” και κυρίως “χτυπήματα κάτω από τη μέση” δεν επιτρέπονται σ΄ αυτό το επίπεδο ηγεσίας. Το μήνυμα λογικά θα πρέπει να έγινε κατανοητό. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη πιο σκληρό, τις ημέρες τις μεγάλης έντασης, που το νόημά του ήταν πως “οι παραιτήσεις ενίοτε γίνονται και δεκτές”!
Ο ΥΕΘΑ ζήτησε από τους ανώτατους αξιωματικούς να είναι εξωστρεφείς και προειδοποίησε ότι “συντεχνιακές λογικές δεν έχουν θέση στις ΕΔ”.
Τι είπε ο Αβραμόπουλος στην ομιλία του:

•Επισήμανε την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στο δύσκολο έργο το οποίο καλούνται να φέρουν εις πέρας, εν μέσω μάλιστα της δύσκολης δημοσιονομικής περιόδου που διανύει η χώρα.

• Αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ υπογράμμισε στα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους άξονες προτεραιότητας για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, η προσφορά στη παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, η αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης και η ενίσχυση των υφιστάμενων συμμαχιών της χώρας αλλά και η ανάπτυξη νέων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας.

•Επισήμανε ότι η Ελλάδα οφείλει να διευρύνει το ρόλο της ως σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς στόχοι της συμμετοχής μας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου εθνικού οφέλους, η δημιουργία ικανών συνθηκών προβολής της εθνικής ισχύος και η ενεργός συμμετοχή μας στη συνδιαμόρφωση των όρων ασφαλείας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος

•Προέτρεψε τους Ανώτατους Αξιωματικούς να είναι εξωστρεφείς στην άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να αναβαθμίζουν με την παρουσία τους το κύρος της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

•Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική διπλωματία, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η παράσταση σημαίας της χώρας στις διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

•Υπογράμμισε επίσης, την προτεραιότητα της εγγύησης της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των απανταχού Ελλήνων.

•Τόνισε την ανάγκη για ομοψυχία και συνεργασία όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων του μόνιμου προσωπικού, των εφέδρων (κληρωτών) καθώς και του επί θητεία προσωπικού.  

•Έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Κλάδων, με κοινή επιχειρησιακή σχεδίαση, κοινή επιχειρησιακή εκπαίδευση και υλοποίηση διακλαδικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας.

•Υπογράμμισε με έμφαση ότι η συντεχνιακή νοοτροπία και ο εγκλωβισμός σοβαρών θεμάτων σε κλαδικό επίπεδο, είναι πέρα και έξω από τη λογική τόσο της πολιτικής, όσο και της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Διαβάστε ακόμη:

ΚΡΙΣΕΙΣ: Ποιοι γίνονται υποναύαρχοι και υποπτέραρχοι