Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας τα είπαν για αρκετή ώρα στο τηλέφωνο. Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι βέβαιο ότι είχε πολλά θέματα στην ατζέντα της .Και κατέληξε στην πρόσκληση Πούτιν προς τον Τσίπρα για επίσκεψη στην Μόσχα στις 9 Μαίου.Ημέρα της νίκης των λαών κατά του ναζισμού.
Πρώτα απ΄ όλα υπάρχει στο τραπέζι η οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Μόσχα αν ζητηθεί από την Αθήνα. Ένα ποσό 10 ως 15 δις δολάρια είναι το ύψος της και βέβαια χωρίς να λύνει το “ελληνικό πρόβλημα” παρέχει χρόνο.
Η Μόσχα εκτίμησε την ελληνική στάση στην ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της. Από την άλλη ενδιαφέρεται -διαχρονικά- να έχει παρουσία στο “ελληνικό οπλοστάσιο” στο οποίο “έχει βάλει πόδι”. Οπλικά συστήματα όπως οι S-300 και τα TOR M1 χρειάζονται συντήρηση και ανταλλακτικά . Και η ροή τους από τη Ρωσία προς την Ελλάδα πάντα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.
Σύντομα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα ταξιδέψει για την Μόσχα. Η ατζέντα των επαφών που θα έχει εκεί διαμορφώνεται και θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου επαφές.
Το “άνοιγμα” της Αθήνας προς την Μόσχα έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην ΕΕ μοιάζει αναγκαίο. Και αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει πολύ σοβαρά να το “μετρήσουν”. Προς το παρόν μόνο οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν κατανοήσει ότι με την άτεγκτη στάση των Γερμανών η Ελλάδα σπρώχνεται εξ΄ ανάγκης προς την Ρωσία.
Αναμενόταν το τηλεφώνημα
Το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό αναμενόταν από την ελληνική κυβέρνηση. Έγινε τελικά στις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί έχει το δικό της συμβολισμό. Είναι η ημερομηνία που θα γιορταστεί η νίκη των λαών κατά του ναζισμού. Και ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα να παραστεί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Οι δυο άνδρες τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Άλλωστε η Ρωσία καλοβλέπει πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως πχ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ τονίσθηκε η σημασία εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.