Στράτευση στα 18, γυναίκες στα χακί και αύξηση της στρατιωτικής θητείας προτείνει το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως μέτρα αντιμετώπισης της διαρκώς μειωμένης αποτρεπτικής ισχύος του ελληνικού Στρατεύματος.
Πρόκειται για προτάσεις στις οποίες κατέληξε το Ελληνικό ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής πολιτικής μετά από έρευνα-μελέτη που διενήργησε με την υποστήριξη της «ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ» και η οποία στέκεται αφενός στα πολλά προβλήματα που έχει φέρει η οικονομική κρίση στον τομέα της Άμυνας και αφετέρου στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού της στρατιωτικής θητείας.
Το κείμενο εργασίας, που υπογράφουν ο αναλυτής θεμάτων Άμυνας Μάνος Ηλιάδης, και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ δρ. Θάνος Ντόκος, τονίζει πως «ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός βρίσκεται στη συγκριτικά χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί μετά τη Μεταπολίτευση», και ότι «είναι επιτακτικότερο από ποτέ άλλοτε να γίνουν αλλαγές σε έναν εκ των σημαντικότερων συντελεστών ισχύος στο πλαίσιο της ελληνικής αμυντικής πολιτικής και να δοθεί βάρος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της στρατιωτικής θητείας».
Προτάσεις για τη θητεία
Η ερευνά συμπεραίνει ότι η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού στρατεύσιμων σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του θεσμού της στρατιωτικής θητείας στα νέα δεδομένα, αλλά και του εκσυγχρονισμού του, ώστε οι στρατεύσιμοι να μην τον θεωρούν «χαμένο χρόνο», θα μπορούσε να καλύψει μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στράτευμα λόγω των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες.
Έτσι προτείνονται:
1. Η διεύρυνση της στρατολογικής βάσης μέσω της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18-19 (με κατοχύρωση θέσης στα ΑΕΙ)
2. Η ουσιαστική αύξηση μηνιαίας αποζημίωσης για στρατευσίμους.
3. Η διερεύνηση της δυνατότητας παροχής πρόσθετων δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας.
Παράλληλα, ως συμπληρωματικά των παραπάνω προτείνεται η αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες, αλλά και η μικρότερης διάρκειας στράτευση των γυναικών και η αξιοποίησή τους κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, σε διοικητικές θέσεις.