Στην Ελλάδα έχουμε τη συνηθεία πριν από τη λέξη Άμυνα να βάζουμε τη λέξη Εθνική . Δεν είναι τυχαίο. Αυτή η λέξη είναι προφανές πλέον ότι όπως πάνε τα πράγματα -και οι διαπραγματεύσεις- με τους δανειστές, θα σβηστεί θέλουμε δεν θέλουμε!
Από τη μία οι παράλογες μέχρι υποψίας πλέον απαιτήσεις των δανειστών και από την άλλη οι επίσημες θέσεις της ΕΕ για την ευρωπαϊκή άμυνα επιβεβαιώνουν όσα πριν από δυομιση χρόνια είχε προβλέψει σε συνέντευξή του στο Onalert.gr ο πρώην ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης: εθνικός στρατός τέλος, μας πάνε για έναν στρατό 30.000 ο οποίος θα υπηρετεί πρωτίστως τα σχέδια και τα συμφέροντα της ΕΕ και μετά την εθνική ασφάλεια!
Δεν υπάρχει άλλο λογικό επιχείρημα που να μπορέσει να εξηγήσει την επιμονή των δανειστών για περαιτέρω περικοπές αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα. Περικοπές που ζητούν να φθάσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.
Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Για να βρθεούν πρέπει να τεθούν οι ΕΔ σε κατάσταση…ημιαργίας.
Τους ενδιαφέρει ; Όχι είναι η απάντηση. Δεν θέλουν να υπάρξει οποιοδήποτε ουσιαστικό “συμμάζεμα” των ελληνικών ΕΔ, ούτε να επανενεργοποιηθούν οπλικά συστήματα που θα αυξήσουν την ισχύ τους. Το restart των ελληνικών ΕΔ θα γίνει με κανόνες και οδηγίες καθαρά “ευρωπαϊκούς”. Κι αυτό περιγράφεται με σαφήνεια στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Άμυνα που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες το Onalert.gr. Εκεί γίνεται μεγάλος λόγος για το πως πρέπει να εξοπλίζονται οι χώρες μέλη της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι χάθηκαν 20 δις μόνο το 2013 από την “επιμονή” χωρών μελών να εξοπλίζονται με αμιγώς εθνικά κριτήρια και αναφέρεται ότι θα είναι για όλους πιο φθηνό και πρακτικό να “ψωνίζουν” μαζικά και …ευρωπαϊκά.
Ως πρόταση δεν είναι απαραίτητα κακή και άμεσα απορριπτέα. Όμως ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια στις “ελληνικές αμυντικές ιδιατερότητες” ; Είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει στη πράξη στρατιωτική απειλή από την ανατολή κι έχει μεγάλα προβλήματα σ΄ όλη την “περίμετρό” της. Αν σ΄ όλα αυτά τα ωραία περί “κοινών ευρωπαϊκών εξοπλισμών” υπήρχαν όχι απλές δεσμεύσεις αλλά έργα για την εγγύηση της εθνικής μας ασφάλειας, πιθανόν οι προτάσεις αυτές να ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Δεν υπάρχει τίποτα όμως…
Μέχρι τότε κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την άμυνα της Ελλάδας με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζουν …το Βέλγιο,τη Γαλλία ακόμη και τη Γερμανία. Δυστυχώς για εμάς ,ζούμε σε μια γωνιά του πλανήτη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να “σβήσουμε” από την “μαρκίζα” του ΥΠΕΘΑ τη λέξη Εθνική και να κρατήσουμε μόνο την Άμυνα.