Κράτος – Εκκλησία: Τα φώτα στραμμένα στη συνάντηση Καμμένου και Συνδέσμου Κληρικών

Το ρόλο του γεφυροποιού φαίνεται πως καλείται να παίξει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντάται με τον Σύνδεσμο Ιερέων.

Άλλωστε σχεδόν ακαριαία, πέραν της διακηρυγμένης θέσης των ΑΝΕΛ, να στηρίξουν τις αποφάσεις της ιεραρχίας, ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται και ως ο εγγυητής του προσχεδίου της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι παραμονές των ανακοινώσεων από τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκλλησίας και τον Πρωθυπουργό, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ιερέων πραγματοποιείται στη σκιά της αρνητικής τροπής που έλαβε η καταρχήν συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας αλλά και τις “ιερές”…αντιδράσεις που πολλαπλασιάστηκαν μετά τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών να νομοθετήσουν μονομερώς. Προοπτική που τελικώς αντικαταστάθηκε από την νέα διακήρυξη για “διάλογο με την εκκλησία”.

Είναι σαφές ότι οι αντιδράσεις του Συνδέσμου Ιερέων συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης που θέτει υπό το καθεστώς επανακτίμησης το εύρος αλλά το κυριότερο τον αντίκτυπο των αντιδράσεων τους, οι οποίες αρχικώς είχαν υποτιμηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αξιωματικής αλλά και της ελασσονος αντιπολίτευσης.

Αναμένεται πάντως με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος κατά την διάρκεια του εορτασμού της ημέρας των ενόπλων δυνάμεων, με μια αποστροφή του εμφανίστηκε να λαμβάνει εμμέσως θέση στο ζήτημα δηλώνοντας ότι: “Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο λαός και η Εκκλησία είναι μαζί τότε ένα έθνος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.”