Η απαίτηση των δανειστών για περικοπή 400 εκατομμυρίων από τις αμυντικές δαπάνες χαρακτηρίστηκε ως πρόταση “αφοπλισμού”. Αν προσθέσουμε σ΄ αυτό και την αποκάλυψη του ΥΕΘΑ ότι επί της ουσίας ζητήθηκαν απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και επαναφέρουν ένα ερώτημα από το 2012, όταν πάλι η Εθνική Άμυνα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα: Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων δεν έχουν άποψη επί τους θέματος; Δεν πρέπει οι πολίτες αυτής της χώρας να την ακούσουν;
Όχι δεν αρκούν όσα είπε ο Καμμένος. Όπως δεν θα αρκούσαν όποιος κι αν ήταν ΥΕΘΑ. Η κομματικές διαμάχες, οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί στις αντιπαραθέσεις τους και η ένταση των στιγμών δημιουργούν ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στο ακροατήριο των πολιτών . Κι ένα ερώτημα για το πόσο υπερβολικά είναι όσα λέγονται.
Έχουν άλλη βαρύτητα όσα λέγονται από τους στρατιωτικούς και ειδικά από την ηγεσία τους. Δυστυχώς φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουν οι “στρατιωτικοί μας ηγέτες”. Δεν παραδειγματίζονται από τους συναδέλφους τους σ΄ άλλες χώρες, οι οποίοι χωρίς να αποκαλύπτουν την παραμικρή επιχειρησιακή λεπτομέρεια ενημερώνουν τον κόσμο για τα αποτελέσματα των περικοπών που τους ζητούν κατά καιρούς οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Έγινε στην Βρετανία, έγινε στη Γαλλία αλλά κι αλλού.
Μεμονωμένα έγινε και στην Ελλάδα θα πείτε. Η συνέντευξη που αποφάσισε να δώσει ο τότε Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης είναι υπόδειγμα αυτού που υποστηρίζουμε. Ο ναύαρχος “πλήρωσε” την ορθότατη επιλογή του να βγει και να μιλήσει δημόσια με την αποστρατεία του! Ελάχιστοι τότε εντός της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν καταλάβει ότι τα όσα έλεγε ο Κοσμάς Χρηστίδης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως “όπλο” στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Μεταξύ αυτών που είχαν αυτή την άποψη ήταν ακόμη και ο στενος συνεργάτης τότε του Σαμαρά, ο Τάκης Μπαλτάκος. Δυστυχώς ο Σαμαράς άκουσε άλλους και δέχτηκε τις εισηγήσεις για την αποστρατεία του κ.Χρηστίδη. Απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν είναι η μοναδική απόφαση για την οποία έχει μετανοιώσει σ΄ ότι έχει να κάνει με τις επιλογές του στις ΕΔ.
Μπορούν λοιπόν οι Αρχηγοί να μας πουν τι σημαίνει η περικοπή των 400 εκατομμυρίων ευρώ για την αμυντική μας θωράκιση; Μπορούν να μας διαφωτίσουν σχετικά με τις απολύσεις στρατιωτικών που έρχονται κι επανέρχονται ως σενάριο;