«Σύμφωνο συμβίωσης» με τον Καμμένο στο ΥΠΕΘΑ! Πως το περιγράφει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας

“Σύμφωνο συμβίωσης” στο ΥΠΕΘΑ! Το οποίο σύμφωνα με τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα πάει περίφημα.Ο κ.Βίτσας μίλησε για το πως συμβιώνει με τον Πάνο Καμμένο.

Απαντώντας σε ερώτηση στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, για το “πως επιβιώνετε στο Υπουργείο Άμυνας δύο εντελώς αντίθετοι σε αυτό το ζήτημα (σύμφωνο συμβίωσης) υπουργοί. Τι σύμφωνο συμβίωσης έχετε, πώς τα καταφέρνετε”, ο κ. Βίτσας απάντησε:

Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία όχι μόνο στο Υπουργείο αλλά και στην κυβέρνηση, προσεγγίζει το τέλειο. Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Η καλή μας συνεργασία δεν είναι γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι ή γιατί υπάρχει χημεία μεταξύ μας αλλά γιατί είμαστε μαζί σε αυτό που θεωρούμε κύρια αντίθεση ή κύρια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι να βγούμε από το μνημόνιο, να βγούμε από την επιτροπεία, να βγούμε από την επιτήρηση με την κοινωνία όρθια. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε και γενικά και στο επίπεδο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου νομίζω ότι έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Ένα είναι ότι υλοποιήσαμε 100% τον προϋπολογισμό του 2015 με αποδοτικό τρόπο. Δεύτερο ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν περιέχει επιπλέον περικοπές, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί το γεγονός ότι σταθεροποιούμε, σε αυτή τη φάση, τις απολαβές , μισθολογικές και άλλες που έχουν τα στελέχη αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή είναι σοβαρό – χωρίς να πλήττεται ούτε κατ’ ελάχιστο η αμυντική ικανότητα και η θωράκιση της χώρας”.

Για τη στράτευση γυναικών ο ΑΝΥΕΘΑ είπε:

“Μην το βλέπετε αποκομμένα. Εμένα τίποτα δεν με προβληματίζει ή με ενοχλεί. Κάθομαι και τα συζητάω όλα. Λέω το εξής πράγμα: Επειδή η εθελοντική στράτευση των γυναικών έχει έρθει στην Ελλάδα πέντε φορές, δεν είναι η πρώτη φορά – το είχαν θέσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου – ή θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι στρατό θέλουμε ή δεν θα την ανοίξουμε. Είναι μια μεγάλη κουβέντα η κουβέντα περί εθελοντισμού, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε πολλές χώρες. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε, διατυπώνουμε τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις και από κει και πέρα προχωράμε…Εγώ δεν θεωρώ προβληματικό ένας πολιτικός αρχηγός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος να λέει το πρόγραμμα του δικού του κόμματος. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα. Μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες αυτή τη στιγμή στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις. Συγχρόνως και στα άλλα σώματα, στελεχώνουν πολύ υψηλές θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Το ζήτημα τώρα, αν η εθελοντική στράτευση των γυναικών ή η εθελοντική στράτευση των ανδρών, είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ μεγάλη επεξεργασία και συζήτηση. Δεν περνάει αυτή τη στιγμή ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα και πάμε να το λύσουμε. Για τα στρατιωτικά λύκεια είναι θέμα του πως συγκροτείται η Παιδεία, άρα είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας. Η δική μου γνώμη είναι πως στο επίπεδο των Λυκείων και των Γυμνασίων πρέπει να παρέχεται γενική γνώση και να αφήνει τη δυνατότητα της επαγγελματικής επιλογής μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού. Γνωρίζω τι γίνεται στην Αμερική και σε μια σειρά άλλες χώρες”.