Ακριβώς τρεισήμισι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του ο Πάνος Καμμένος επιστρέφει στη Μόσχα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει στην Ρωσική πρωτεύουσα σήμερα 29 Οκτωβρίου, σε ένα ιδιότυπο remake του 2015. Τότε ο κ. Καμμένος είχε ταξιδέψει στη Ρωσία μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη, ενώ τώρα οι επαφές του θα προηγηθούν εκείνων που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας ένα μήνα μετά.
Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, όπως έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Οι δύο Υπουργοί Άμυνας αναμένεται να συζητήσουν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, αλλά και το ζήτημα της συντήρησης των ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πιθανό είναι να μπει στο τραπέζι ακόμα και η υπόθεση της κόντρας του Πατριαρχείου Μόσχας με το Φανάρι για το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Στη Μόσχα θα βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο ΥΕΘΑ “παίζει” ουσιαστικά “εντός έδρας” στο ταξίδι του στην Μόσχα. Οι σχέσεις και οι επαφές που έχει με την Ρωσία είναι καλές αν κι έχει δεχτεί πολλές φορές κριτική γι΄ αυτές από τους “δυτικούς συμμάχους”. Δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις του σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα οφειλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες και στενότερες σχέσεις με την Ρωσία. Μάλσιτα, τον Μάιο του 2016 όταν ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Αθήνα, ο κ. Καμμένος τον καλωσόρισε με κάθε επισημότητα.
Ενδεχομένως, εκεί ποντάρει η Ελληνική Κυβέρνηση για να «ζεστάνει» το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την απέλαση ρώσων διπλωματών πριν από λίγο καιρό. Μια παραγωγική κατάληξη των συζητήσεων, θα βοηθήσει στο να γίνει με καλύτερο κλίμα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος του NATO η οποία διαθέτει ζωτικής σημασίας για την άμυνά της οπλικά συστήματα, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί της ουσίας η ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα είναι ρωσική και η συντήρησή της για να παραμείνει “ανοιχτή” και ανθεκτική είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα μετά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία.
Για πολλά χρόνια υπήρξαν προβλήματα που δεν βαρύνουν τη Ρωσία, αλλά περισσότερο την ελληνική πλευρά. Η συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα ήταν πάντα προβληματική κυρίως λόγω της προσπάθειας απαξίωσής τους από το εσωτερικό της χώρας. Αρκεί αυτό να επιλύσει ο Καμμένος για να είναι οι Ρώσοι ενθουσιασμένοι.
Τα ρωσικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα:
- Πυροβολαρχίες S-300PMU-1
- Πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, και αυτά παραγωγής της Almaz-Antey.
- 21 συστήματα OSA-AKM. Τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά σοβιετικής προέλευσης ανήκαν στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας, και, όταν διαλύθηκε η χώρα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.