S-300: Η στρατιωτική διπλωματία το καλό χαρτί στην παρτίδα για τις ελληνικές συστοιχίες

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-08-25 07:15:01
Τελευταία Ενημέρωση: 2018-08-25 20:26:11

Σε μια φορτισμένη περίοδο για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας,  η στρατιωτική διπλωματία φαίνεται πως είναι εκείνη που διατηρεί ανοιχτές τις απαραίτητες γέφυρες επικοινωνίας και αναδεικνύεται στο καλό χαρτί της παρτίδας που αφορά στην υποστήριξη των οπλικών συστημάτων Made in Russia που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Η θερμή φιλοξενία και η τιμητική υποδοχή της Ελληνικής αντιπροσωπείας απο τον Υφυπουργό, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, στο Υπουργείο Αμυνας θεωρείται ιδιαίτερα σημειολογική, δεδομένου ότι έγινε εκτός προγράμματος και με επιδίωξη του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Ο Alexander Fomin είναι λάτρης της χώρας μας και της Ελληνικής ιστορίας και δεν χάνει την ευκαιρία να συνδέει την προέλευση του ονόματος με τον Μέγα Αλέξανδρο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ του προσέφερε ένα τόμο με τα ιστορικά ευρήματα της Βεργίνας, κατά την επίσκεψη του στο “International Military-Technical Forum ARMY 2018” που διεξήχθη στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Γενικός Διευθυντής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις αμυντικοτεχνολογικές εξελίξεις στην εν λόγω χώρα και να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Στρατηγό A. Fomin, με τον Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας κ. D. Shugaev, με τον Γενικό Διευθυντή της Rosoboronexport κ. A. Mikheev και με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, κ. Α. Φρυγανά.

Κατά τις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την υποστήριξη οπλικών μας συστημάτων Ρωσικής προέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη η διακρατική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την “Επέκταση ορίου ζωής Οπλικών Συστημάτων”.

Τη συμφωνία είχαν υπογράψει από πλευράς ΥΠΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκος Κυριακίδης και ο κ. Ιβάν Γκοντσαρένκο, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport.Αυτό φαίνεται τροφοδότησε περαιτέρω καταρχήν τα σενάρια που αφορούν στο πρόγραμμα υποστήριξης του ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Η Ελλάδα διαθέτει δυο πυροβολαρχίες S-300PMU-1, καθώς και τα TOR-M1 και OSA-AKM, για τα οποία όπως είχε γράψει στις 19 Ιανουαρίου το OnAlert, είχε ανασυγκροτηθεί η επιτροπή διαπραγματεύσεων. Επίσης, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν BMP-1, αερόστρωμνα αποβατικά πλοία Zubr, καθώς επίσης αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Fagot.