Για τη χρησιμότητα του ΚΥΣΕΑ αλλά και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, ο Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα»
Τόνισε συγκεκριμένα ότι, «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, εκτίμησε τα δεδομένα – διπλωματικά και στρατιωτικά – και όρισε τον οδικό χάρτη των δικών μας κινήσεων. Έχουμε ένα ισχυρό πολιτικό-διπλωματικό οπλοστάσιο και δεν είμαστε αυτοί που θα πέσουν στην παγίδα της στρατιωτικοποίησης και της κλιμάκωσης της έντασης.»
«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, στεκόμαστε με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα, που την ενισχύει η αποτρεπτική μας ισχύς και το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτό έχει πάρει μορφή με τη συμμετοχή μας σε ευρύτερες και τοπικές συμμαχίες και συμπράξεις, αλλά κυρίως με τον ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με την πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου», το ζητούμενο από την πλευρά μας είναι να μην υπάρχει το έδαφος για την αξιοποίηση ενός τέτοιου επεισοδίου ως τετελεσμένου από την άλλη πλευρά. Και δεν αναφέρομαι στο όποιο «τυχαίο» συμβάν αλλά σε κάτι προμελετημένο για να παράγει αποτέλεσμα.»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν εκτιμά ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μπορούν να εξομαλύνουν το κλίμα, απάντησε τα εξης:
«Θέλω να επαναφέρω αυτό που σας είπα προηγούμενα, ότι δηλαδή αξιοποιούμε το πολιτικό-διπλωματικό μας κεφάλαιο συνδυαστικά με την αποτρεπτική μας ισχύ. Θεωρώ ότι πολύ περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν, σήμερα έχει γίνει κατανοητό, τόσο σε επίπεδο εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επεκτείνεται και απέναντι στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, ενεργειακής και μη. Η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση δεν μπορεί να είναι όμηρος επιδιώξεων και σχεδίων της τουρκικής ομάδας εξουσίας.»
«Θέλουμε βέβαια η διεθνοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων να λειτουργήσει σαν παράγοντας εξομάλυνσης και εξισορρόπησης της κατάστασης και όχι κλιμάκωσης, σε ένα πεδίο, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου ήδη φορτισμένο με εντάσεις και πολεμικές συγκρούσεις.»