Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου, γιατί κόντρα «στις διχαστικές ρητορικές και τις παρερμηνείες, που έχουν υπάρξει την τελευταία περίοδο, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά», η προοπτική για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη χώρα ενισχύεται, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Με τη Συμφωνία (των Πρεσπών) η Θεσσαλονίκη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως οικονομικό κέντρο για όλα τα Βαλκάνια […] Νομίζω ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι επικοινωνίας με τους γειτονικούς λαούς και για αυτό η Θεσσαλονίκη θα έχει και στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και δεν θα είναι απομονωμένη […] Μάλιστα θα παίξει έναν ρόλο σε μια περιοχή των Βαλκανίων που ήταν ταραγμένη και θα [αντιμετωπίσουμε] την εστία ενός προβλήματος που υπήρχε και υπάρχει στα βόρεια σύνορά μας» είπε ο κ.Ρήγας.
Όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τις δηλώσεις Ζάεφ, αλλά και τη στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Από τη μεριά της πΓΔΜ, ό,τι λέγεται, ας κρατήσουμε εμείς χαμηλούς τόνους. Σημασία έχει αυτή η συμφωνία να είναι αποτελεσματική, να λύσει τα προβλήματα και να διαμορφώσει άλλο τοπίο στην περιοχή. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας όλους τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη συμφωνία, ουσιαστικά έχουν ακυρώσει κι όλη την προσπάθεια που είχαν κάνει ο Κώστας Καραμανλής και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βεβαίως σήμερα λύνονται προβλήματα […] και κατοχυρώνονται πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Χαίρομαι που ακούω τον κ. Μαυρωτά να λέει αυτά τα πράγματα (σ.σ. νωρίτερα ο βουλευτής του Ποταμιού είχε δηλώσει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι υπάρχει «θετική προδιάθεση” για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και νομίζω ότι ο προοδευτικός κόσμος δεν θα μπει σε αυτό που με επίμονο τρόπο, αλλά στρατηγικό πια, η ΝΔ παίζει στο κομμάτι της ακροδεξιάς ρητορικής».
Ερωτηθείς εάν με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσωπα και ψηφοδέλτια ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, ο κ. Ρήγας απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή «σε όσους θέλουν να φύγουν πια από τον φαύλο κύκλο που διαμορφώθηκε σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, που εμπεριέχει βέβαια και το κομμάτι της διαπλοκής που είδαμε όλοι τα προηγούμενα χρόνια». Επισήμανε ότι ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2019, «από τη μια πλευρά θα είναι ο κόσμος ο συντηρητικός, που εκφράζει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνοντας ότι ο συντηρητισμός αυτός αφορά συνολικά και την οικονομία, όπου (η ΝΔ) έχει περάσει σε ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη, όπως είπε. «Ουσιαστικά είναι τα φερέφωνα του ΔΝΤ στην Ελλάδα με τις πολιτικές τις οποίες εξαγγέλλουν» υπογράμμισε. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, βρίσκεται «όλος ο κόσμος που θέλει οι εργασιακές σχέσεις να προχωρήσουν με άλλο τρόπο, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των πολιτών, η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση και να επιλυθούν όσα θέματα εθνικά έχουμε, με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας και ελληνικού κράτους. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αντίληψη τελείως διαφορετική και εκφράζεται και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Εδώ λοιπόν, τα σχήματα όλα, για μια άλλη Ελλάδα μετά την κρίση, είναι ανάγκη να εκφραστούν και αυτά τα ψηφοδέλτια θα στηρίξουμε την επόμενη περίοδο. Εδώ χωράνε όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν και να δώσουν αυτή την προοπτική».
Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ρήγας επισήμανε πως δύσκολα μπορεί να καταλάβει γιατί κρατάει αυτή τη στάση, όταν όλη η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αλλάζει ρότα. «Αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ουσιαστικά οδηγεί στην αγκαλιά της ΝΔ. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ενώ (το ΚΙΝΑΛ) προσπαθεί και λέει ρητορικά ότι θέλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις, δεν το κάνει» τόνισε.
Σε σχέση με την «τεράστια», όπως είπε, «κοινωνική κινητοποίηση που συμβαίνει στη Γαλλία», σημείωσε πως αυτή πρέπει να δώσει σήμα: «Βλέπετε ότι σιγά- σιγά υπάρχει αντίδραση (στην Ευρώπη) από μεριάς των κοινωνικών στρωμάτων. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη υπό αυτούς τους όρους. Θέλουμε μια Ευρώπη πραγματικά κοινωνική, που θα προστατέψει τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος και θα επανέλθει στις αρχικές ρίζες της ίδρυσής της, όταν αυτό που σημαίνει η Ευρώπη ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν θέλω να πω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος (ότι αυτό θα συμβεί), γιατί εξαρτάται και από τη στάση που θα κρατήσουν όλοι. Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι όμως, είναι ότι ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι […] κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες».
Απαντώντας σε ερώτημα ως προς το χρόνο διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε: «Εκλογές τον Οκτώβρη […] Έχουμε όλη τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε επί της ουσίας τη διαδρομή που ακολουθήσαμε και ήταν η διαδρομή της εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια και η προσπάθεια αμέσως μετά να περάσουν πολιτικές, οι οποίες θα διαμορφώνουν άλλο τοπίο. Η ανάπτυξη […] θα έχει πρόσημο κοινωνικό».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ