Η επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
O υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, στην ομιλία του τόνισε πως μετά από χθεσινή συνεδρίαση και την ακρόαση των φορέων, το κύριο συμπέρασμα που έχει εξαχθεί είναι πως το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και περιέχει διατάξεις που ο αντίκτυπος τους είναι ήδη θετικός.
Ο κ. Αποστολάκης επικεντρώθηκε στο άρθρο για την σύσταση των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης Στελεχών, για το οποίο ασκήθηκε δριμεία κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, διαβεβαιώνοντας ότι ουδείς επιδιώκει την παράκαμψη της στρατιωτικής ιεραρχίας. «Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα γραφεία αυτά είναι αρμόδια για να ενημερώνουν τα πολυάριθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με το τι προβλέπει ο νόμος και οι διαταγές της υπηρεσίας, ώστε τα ίδια τα στελέχη να γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να μην υποθέτουν πράγματα που δεν ισχύουν και οι ενέργειες που κάνουν να μην πέφτουν στο κενό, λόγω άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η τήρηση της πειθαρχίας και η ιεραρχική αναφορά των θεμάτων που τα απασχολούν είναι ο πρώτος και κύριος κανόνας που γνωρίζει κάθε στρατιωτικός και φυσικά δεν πρόκειται να δίδεται οποιαδήποτε οδηγία για παραβίαση ή παράκαμψή του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.
Η θητεία των αντιρρησιών συνείδησης
Αναφορικά με το θέμα της εξίσωσης της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με την ένοπλη στρατιωτική υποχρέωση, ο κ Αποστολάκης σημείωσε πως πρόκειται για ένα βήμα εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με το γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ως προς την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων της ομοσπονδίας ΠΟΜΕΝΣ στα συμβούλια που αποφασίζουν τις μεταθέσεις των στρατιωτικών, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως αυτή συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο γιατί η συμμετοχή τους στα συμβούλια γεννούν σοβαρά πραγματικά και νομικά ζητήματα.
Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως η συμμετοχή των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) στα συμβούλια που αποφασίζουν τις μεταθέσεις των στρατιωτικών, γεννά σοβαρά πραγματικά και νομικά ζητήματα, και για αυτό το λόγο πρέπει να καταργηθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, με την σειρά του δήλωσε, μεταξύ άλλων,: «Παρακολούθησα όλη την διαδικασία των φορέων και η εικόνα η οποία διαμορφώνεται και έρχεται από όλους τους ενδιαφερομένους του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και από τα σχόλια στην διαβούλευση είναι ότι το νομοσχέδιο.είναι θετικό ». Ο κ. Ρήγας σημείωσε ακόμα, ότι το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δεχθεί με χαρά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου γιατί λύνουν προβλήματα χρόνων και απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση να τις υπερψηφίσει.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι με το παρόν νομοσχέδιο τοποθετεί κομματικούς κομισάριους στο στράτευμα, μέσω της σύστασης Γραφείων Νομικής Προστασίας, ενώ χαρακτήρισε ως απαξιωτική για τους αξιωματικούς τη μείωση της συμμετοχής τους στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής για τους αντιρρησίες συνείδησης.
Ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απορίας άξιο πώς ο κ. Αποστολάκης που έχει υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδέχεται ένα ιδεοληπτικό νομοθέτημα, που βάζει κομματικούς εγκάθετους στο στράτευμα, απαξιώνει τους αξιωματικούς και υπονομεύει την ιεραρχία».
«Με το παρόν νομοσχέδιο στέλνετε πολύ κακό σήμα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν άρθρα που έχουν διαλυτικό στόχο και σκοπό όσο αφορά το στράτευμα και φυσικά θα το καταψηφίσουμε», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Ν.Δ.
Ο εισηγητής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε πως το νομοσχέδιο και οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι μια απαξιωτική προσέγγιση στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το κύριο μέλημα της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι μικροτακτοποιήσεις που είναι διάσπαρτες στα άρθρα του νομοσχεδίου.
Έντονες διαμαρτυρίες από τον Γεωργιάδη
Ένταση δημιουργήθηκε με την παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο όποιος επιτέθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας λέγοντάς του ότι δανείζει το κύρος του από την λαμπρή του στρατιωτική σταδιοδρομία για να νομιμοποιήσει ένα νομοσχέδιο της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κατήγγειλε την συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη σημειώνοντας πως αυτό το παιχνίδι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανένα. «Θα φτάσουμε στο σημείο να αποχωρούμε από την αίθουσα (σ.σ. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) όταν μιλάει ο κ. Γεωργιάδης» δήλωσε ο κ. Δρίτσας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ