Ψάχνουν «NATOϊκή βιτρίνα» για τα όπλα τους στην Ελλάδα οι Κινέζοι

Μετά από τους Ρώσους οι Κινέζοι. Ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας της Κίνας (SASTIN) κ. Zhang Jianhua ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αμυντικής Βιομηχανίας NORINCO, είχε επαφές με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο . Η αμυντική βιομηχανία της Κίνας είναι απολύτως βέβαιο ότι ψάχνει “πατήματα” στη Δύση. Όπως έψαχνε και η Ρωσία τη δεκαετία του 90. Η Μόσχα τα βρήκε στην Ελλάδα. Η οποία έγινε η καλύτερη “βιτρίνα” των ρωσικών οπλικών συστημάτων ,μέσα στο “πολυκατάστημα” του NATO.

Το Πεκίνο “ψάχνεται” στην γειτονική Τουρκία τα τελευταία χρόνια κι είχε καταφέρει να κερδίσει στα χαρτιά τον διαγωνισμό για τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Τα κινεζικά συστήματα κρίθηκαν ως τα καλύτερα, αλλά ΗΠΑ ,Ευρωπαίοι και φυσικά το NATO , έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα να μην το σκέφτεται καν.

Απίθανο το ενδεχόμενο να έχουν οποιαδήποτε επιτυχία τώρα οι κινέζοι και στην Ελλάδα, εκτός αν όλα πάνε στραβά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και μείνουμε …μόνοι. Κάτι που δεν φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ακόμη κι αν παραμείνουμε και τυπικά “Ευρωπαίοι” πάντως τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον να ρίξουμε μια ματιά και στην αγορά της Κίνας. Πολλά απ΄ όσα μοιάζουν απίθανα σήμερα, ισως να γίνουν πιθανά στο όχι και τόσο μακρυνό μέλλον. Και τέλος πάντων να συζητάμε δεν είναι κακό.

Επαφή με Κινέζους είχε και ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος.

Συναντήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αντιπροσωπεία της κρατικής κινέζικης εταιρείας «China North Industries Corp» (NORINCO).
 
Ήταν μια συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Αντικείμενο της συνάντησης η συνεργασία των δύο μερών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
 

Διαβάστε ακόμη:

ΝΑΤΟ: Πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη άσκηση υποβρυχίων στην ιστορία του