Έξι χρόνια μετά από την τυπική έναρξη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα, τα “μεγάλα λόγια” για ουσιαστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τον περιορισμό δαπανών, μένουν λόγια. Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν έχουν τολμήσει να τα βάλουν με τα τοπικά μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει και τώρα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτή τη στιγμή η Λάρισα. Η κατάργηση της Στρατιάς είναι ένα ζήτημα που έχει διχάσει τους στρατιωτικούς ,εν ενεργεία και απόστρατους. Άλλοι υποστηρίζουν την θέση για το κλείσιμό της κι άλλη όχι. Ανεξάρτητα από το αν είναι σωστή ή όχι η απόφαση το ζήτημα είναι η υποκρισία που κυριαρχεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onaler.gr για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινωνία της Λάρισας, σχεδιάζεται στη θέση της Στρατιάς να δημιουργηθεί ένας άλλος στρατιωτικός σχηματισμός : η Διακλαδική Γενική Επιθεώρηση Ενόπλών Δυνάμεων! Χρειάζεται; Όπως μας λένε έμπειροι στρατιωτικοί ούτε κατά διάνοια. Η ιδέα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.
Όσο για τα αχρείαστα στρατόπεδα που θα έκλειναν κατά δεκάδες; Ακόμη περιμενουμε τις αποφάσεις. Μπορεί μέχρι τώρα να υπήρχε το άλλοθι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Άλλοθι που δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση την απραξία. Αντιθέτως θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο αν ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας και το επιτελείο του είχαν προχωρήσει εδώ και μήνες στην υλοποίηση των όποιων ιδεών είχαν για το κλείσιμο των στρατοπέδων. Η εξοικονόμηση χρημάτων θα ήταν ένα πολύ καλό κυβερνητικό επιχείρημα προς τους δανειστές. Επιχείρημα που θα έδειχε ότι η κυβέρνηση τολμά να κάνει “συμμάζεμα” των περιττών εξόδων της χωρίς να δέχεται εντολές απ΄ έξω. Δεν έγινε τίποτα. Και πολύ φοβόμαστε ότι λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Είναι αναγκαίο οι Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν σε “αυτορυθμίσεις” και πραγματική ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση. Οποιαδήποτε σπατάλη πρέπει να περιοριστεί άμεσα.
Και μια και μιλάμε για σπατάλες και περιττά έξοδα: απορία πολλών στελεχών αλλά και απόστρατων αξιωματικών είναι γιατί η χρεοκοπημένη Ελλάδα επιμένει να παριστάνει το “καλό παιδί της Συμμαχίας” και να διατηρεί για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη στραηγείο “υψηλής ετοιμότητας”. Άλλες χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα που αυτά τα στρατηγεία επιδίωξαν για λόγους οικονομίας να τα μετατρέψουν σε “χαμηλής ετοιμότητας” δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντά τους; Το κόστος της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο οικονομικό . Έχει να κάνει και με την “σπατάλη” ανθρώπινου δυναμικού ,αφού ελάχσιτες χώρες -πάλι για λόγους οικονομίας- έχουν στείλει στελέχη τους για να το επανδρώσουν με αποτέλεσμα το στρατηγείο να καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικό προσωπικό! Το οποίο δεν μας περισσεύει!
Δυστυχώς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι άλλες χώρες με οικονομίες σε πολύ καλύτερη κατάσταση αποφεύγουν κάθε περιττή ενέργεια που μπορεί να επιφέρει επιπλέον κόστος στον αμυντικό της προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Ελλάδα.