Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δημιουργήσει ένα κλίμα προσμονής ίσως και κάποιας αισιοδοξίας στους στρατιωτικούς. Εν ενεργεία και απόστρατους. Όμως αυτά τα ξεχασμένα εδώ και τέσσερα συναισθήματα δεν μπορούν να σβήσουν την πικρία και την δυσαρέσκεια που προκάλεσαν όσα έγιναν και ειδικά όσα δεν έγιναν αυτά τα χρόνια.
Η πικρία έχει να κάνει με την στρατιωτική ηγεσία η οποία αποδεδειγμένα δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει αυτές τις άδικες και αναδρομικές μειώσεις που προκάλεσαν αληθινή ένδεια στο προσωπικό.Όχι μόνο έπραξε ουδέν αλλά και με περίσσιο ζήλο υλοποίησε τις οδηγίες και τις προσταγές του υπουργείου Οικονομικών.
Το φθινόπωρο του 2012 δεν είναι και τόσο μακρυά για να έχουν ξεχάσει οι στρατιωτικοί ότι το θέμα των περικοπών το χειρίστηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δυο άνθρωποι. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου αν και οι αρμοδιότητές του δεν το προέβλεπαν. Κάτι που και ο ίδιος επικαλείται για να υποστηρίξει ότι δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να κάνει κάτι.
Στην “σύγκρουση” με τον ΣΥΣΜΕΔ και τον πρόεδρό του ακούσαμε από κάποιους πέριξ του κ. Κωσταράκου ότι ο εκάστοτε Αρχηγός είναι και “αρχισυνδικαλιστής” του προσωπικού. Κανείς δεν είχε την απαίτηση από τον Α/ΓΕΕΘΑ να παίξει τέτοιο ρόλο. Υπήρχε όμως μέχρι κάποιο σημείο η ελπίδα ότι θα έδινε μια απάντηση στην κυβερνητική επιδρομή . Έστω απλά για να καταγραφεί στην ιστορία.
Σιωπή επικράτησε και όταν δύο Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων αποφάσισαν να αντιδράσουν απολύτως “θεσμικά”. Ο Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς παραιτήθηκε αρνούμενος να πάρει το …χαρτάκι με την σύνθεση των κρίσεων αξιωματικών. Ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης αποφάσισε να μιλήσει ως εν ενεργεία Αρχηγός σε εφημερίδα και να πει αυτονόητες αλήθειες για τα προβλήματα που προκαλούν οι αλόγιστες περικοπές. Και οι δύο όχι μόνο δεν άκουσαν μια λέξη υποστήριξης -ακόμη και συναδελφικής- αλλά αντιμετωπίστηκαν με ψυχρότητα. Όπως λέμε τους άδειασαν.
Η πικρία δεν θα καθήσει στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις. Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Ο πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ θα κληθούν να σταθμίσουν τα δεδομένα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το κριτήριο της συνεργασίας της στρατιωτικής ηγεσίας με την κυβέρνηση ,ειδικά στο θέμα των περικοπών θα μετρήσει πολύ περισσότερο από το υπαρκτό ζήτημα της απολύτως δικαιολογημένης πικρίας του προσωπικού.
Διαβάστε ακόμη:
Τα 33 μέτρα για την «ανακούφιση» των στρατιωτικών… άργησαν – ήδη – 2 χρόνια! Η λίστα
Η «πτωχή Ελλάς» και οι αχρείαστοι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των 6000 ευρώ το μήνα