Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Μια μικρή - αλλά απολύτως τιμητική – λεπτομέρεια έδωσε τον τόνο στην υποδοχή και φιλοξενία των Αμερικανών στην Αν Υπουργό Άμυνας κ Φώφη Γεννηματά στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ και το περίφημο Εθνικό Νεκροταφείο του Arlington για την απόδοση τιμής στους νεκρούς Αμερικανούς στρατιωτικούς: Κατά την κατάθεση στεφάνου από την κ. Φώφη Γεννηματά για πρώτη φορά στο Arlington , την τρομπέτα κατά την ανάκρουση του εμβατηρίου, έπαιξε γυναίκα!
Αλλά το πλέον ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί στην συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σε αυτή την φάση, είναι ότι η κ. Γεννηματά είχε διαδοχικές συναντήσεις με τρεις βοηθούς Υπουργούς Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών - και συγκεκριμένα τους κ.κ. John M. McHugh (υπεύθυνο γα τον Στρατό Ξηράς), Derek Cholet (υπεύθυνο για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας) και Alan Estevez (υπεύθυνο για την Αμυντική Βιομηχανία).
»Διαβασμένος» για τα ελληνικά ΜΜΕ!
Μάλιστα ο πρώτος , που πριν από λίγες ημέρες ήταν στην Αθήνα και έγινε δεκτός από την κ. Γεννηματά,ήταν απόλυτα ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα -ήξερε μάλιστα και τι είχαν …γράψει ακριβώς οι ελληνικές εφημερίδες και τα πορτάλ (!) μετά τη συνάντησή του με την κ. Φώφη Γεννηματά στην Ελλάδα.Επιπλέον το δώρο (ένα διακοσμητικό στεφάνι) της κ. Γεννηματά το είχε σε περίοπτη θέση στο γραφείο του! Στις επαφές η αναπληρωτής Υπουργός συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Xρίστο Παναγόπουλο.
Για συμπαραγωγή αμυντικού υλικού με ΗΠΑ
Όπως ανακοινώθηκε οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και όπως ανέφερε η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες διανοίγονται νέες προοπτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως τον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, όπου εξετάστηκαν κυρίως οι πιθανότητες συμπαραγωγής αμυντικού υλικού μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών εταιριών. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής προσωπικού, καθώς και θέματα υγειονομικής πολιτικής και έρευνας – τεχνολογίας.
Άλλωστε όπως έχει ήδη γράψει το OnAlert.gr η κ. Γεννηματά βρίσκεται στις ΗΠΑ κυρίως για τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων «AUSA 2014» που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, και τα οποία έγιναν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.Η εθνική συμμετοχή στην AUSA 2014 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υποστηρίζεται από το Enterprise Greece Ιnvest & Trade, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).Στο ελληνικό περίπτερο συμμετέχουν εκθέτοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους οι εταιρίες »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», Elfon Ltd, Intracom Defense Electronics & Kouimtzis AE/Alpha Systems, ενώ με δικό της περίπτερο συμμετέχει στην έκθεση και η ελληνικών συμφερόντων THEON SENSORS που για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να είναι στο ελληνικό περίπτερο.
Κατά τις επαφές και ομιλίες της στην Ουάσιγκτον η κ Γεννηματά δεν έχανε την ευκαιρία να αναφέρει ότι η δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων «AUSA 2014» όπου ξεκίνησε ουσιαστική συμμετοχή με την συμπαράσταση και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήρίου, αποτυπώνει την ελληνική ανάκαμψη αλλά και την εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Και αυτό καθώς, ανέφερε,η κυβέρνηση, , θεωρεί ότι η Εθνική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί ισχυρό παράγοντα ενίσχυσης των εθνικών μας συμφερόντων, πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μοχλό ανάπτυξης.
Δείγμα τα νέα εξαγωγικά συμβόλαια και συμφωνίες
Η κ. Γεννηματά σε όλες τις επαφές της υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία «διαθέτει στελέχη, τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό και ποιοτικά προϊόντα. Γι αυτούς τους λόγους την στηρίζουμε, την ενισχύουμε, σχεδιάζουμε το μέλλον της και θα συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του κόσμου».Δείγμα δε αυτής της προσπάθειες , αποτελούν για παράδειγμα τα πρόσφατα συμβόλαια με χώρες του εξωτερικού – και τις ΗΠΑ – αλλά και οι συμφωνίες -πλαίσιο των ΕΑΣ με εταιρίες κολοσσούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις στις τρεις συναντήσεις που έγιναν, εκφράστηκε ταύτιση απόψεων και τονίστηκε η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.