Ακριβώς τρεισήμισι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του ο Πάνος Καμμένος επιστρέφει στη Μόσχα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται στην Ρωσική πρωτευούσα στις 29 Οκτωβρίου, σε ένα ιδιότυπο remake του 2015. Τότε ο κ. Καμμένος είχε ταξιδέψει στη Ρωσία μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη, ενώ τώρα οι επαφές του θα προηγηθούν εκείνων που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας ένα μήνα μετά.
Ο ΥΕΘΑ “παίζει” ουσιαστικά “εντός έδρας” στο ταξίδι του στην Μόσχα. Οι σχέσεις και οι επαφές που έχει με την Ρωσία είναι καλές αν κι έχει δεχτεί πολλές φορές κριτική γι΄ αυτές από τους “δυτικούς συμμάχους”. Δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις του σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα οφειλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες και στενότερες σχέσεις με την Ρωσία.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος του NATO η οποία διαθέτει ζωτικής σημασίας για την άμυνά της οπλικά συστήματα, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί της ουσίας η ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα είναι ρωσική και η συντήρησή της για να παραμείνει “ανοιχτή” και ανθεκτική είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα μετά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία.
Για πολλά χρόνια υπήρξαν προβλήματα που δεν βαρύνουν τη Ρωσία, αλλά περισσότερο την ελληνική πλευρά. Η συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα ήταν πάντα προβληματική κυρίως λόγω της προσπάθειας απαξίωσής τους από το εσωτερικό της χώρας. Αρκεί αυτό να επιλύσει ο Καμμένος για να είναι οι Ρώσοι ενθουσιασμένοι .
Τα ρωσικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα:
•Πυροβολαρχίες S-300PMU-1
•Πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, και αυτά παραγωγής της Almaz-Antey.
•21 συστήματα OSA-AKM. Τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά σοβιετικής προέλευσης ανήκαν στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας, και, όταν διαλύθηκε η χώρα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.