Ποιοι ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στην πρόταση Πούτιν για τους αγωγούς

Να πάρει σαφή θέση η Ελληνική Κυβέρνηση για τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για επανασχεδιασμό του αγωγού «κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα» ζητούν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Νάντια Βαλαβάνη (Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο.,Β΄Αθήνας), Μαρία Τριανταφύλλου (Αιτωλοακαρνανία) και Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσα).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν,  να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από τις - όπως λένε- απαράδεκτες δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. σχετικά με ενεργειακές και αναπτυξιακές επιλογές που αγνοούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση τους αναφέρονται στις σημαντικές διεργασίες που ακολούθησαν διεθνώς και ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις δηλώσεις Πούτιν κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία. Τονίζουν ότι η πολιτική,  που μέχρι σήμερα οι  - όπως λένε- Μνημονιακές Κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει στο θέμα των αγωγών και της ΔΕΣΦΑ, υπαγορεύεται αποκλειστικά από κέντρα εκτός Ελλάδας και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει θέση τόσο «απέναντι στη προσεκτική μεν, αλλά σαφή πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου  να μη μείνει η χώρα μας έξω από τις σχετικές διεργασίες».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν επίσης την Ελληνική Κυβέρνηση «να καταστήσει σαφές στους εταίρους ότι προηγείται το συμφέρον της Ελλάδας, και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που δοκιμάζεται βίαια η ελληνική κοινωνία».

 Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ.Ε.Βενιζέλο:

»Θέμα: «Δηλώσεις Πούτιν για επανασχεδιασμό του αγωγού, στη θέση του South Stream, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα»
Ο Πρόεδρος Πούτιν στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα ανακοίνωσε την ακύρωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας και Βουλγαρίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί την υλοποίηση του σχεδίου, αυτό δεν θα υλοποιηθεί» και ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να κατασκευάσει ένα άλλο σύστημα αγωγών και, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, έναν πρόσθετο κόμβο για τους πελάτες μας στη Νότια Ευρώπη, ο οποίος θα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα».
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι «κατά τα νέα σχέδια νέο πεδίο εμπορίου για την ευρωπαϊκή αγορά και νέο σημείο παράδοσης του ρωσικού αερίου είναι τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας». Και η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι το θέμα του νέου αγωγού βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν προκαλέσει σημαντικές διεργασίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη αντίδραση κράτους ήταν από την Ιταλία, όπου ο ΥΠΕΞ της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα χαράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται τη ρωσική απόφαση για ματαίωση του South Stream, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της. Στη Βουλγαρία, η οποία μετά από ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις φέρεται ως υπεύθυνη του παγώματος του South Stream, προκλήθηκε πολιτικός σάλος και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, αφού δήλωσε ότι «ο South Stream δεν είναι ένα διμερές σχέδιο Ρωσίας και Βουλγαρίας, αλλά ένα σχέδιο που εμπλέκει τη Ρωσία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», έσπευσε να συναντηθεί για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι: «Εφτά χρόνια έχει επενδύσει η Σερβία σε αυτόν τον αγωγό, αλλά τώρα πρέπει αυτή να πληρώσει το αντίτιμο της σύγκρουσης ανάμεσα στους μεγάλους».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Το 2012 ο τότε ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου έδινε προς τον Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας Έτινγκερ λευκή επιταγή για την ενεργειακή πολιτική στο θέμα των αγωγών, αφού σε επιστολή του δεσμευόταν σε ενεργειακές επιλογές που αφορούσαν στην ακολουθητέα πολιτική της Ελλάδας τόσο σε θέματα που έχουν σχέση με τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου από τη χώρα μας, όσο και με την πώληση των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, με κριτήριο όχι τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, αλλά τη δέσμευση ότι η Ελλάδα οφείλει πρωτίστως να λάβει υπόψη της το συνολικό συμφέρον της ΕΕ.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1 Πώς αντιλαμβάνεται τον επανασχεδιασμό του αγωγού που προωθεί η Ρωσία σε σχέση με τις ανάγκες, ενεργειακές και αναπτυξιακές, της ελληνικής οικονομίας και σε σχέση με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη περιοχή;
2 Τι προτίθεται να κάνει με τις ανωτέρω εξελίξεις και ποια η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στη προσεκτική μεν, αλλά σαφή πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου να μη μείνει η χώρα μας έξω από τις σχετικές διεργασίες;
3 Δεσμεύεται ακόμη μέχρι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση από την, απαράδεκτου περιεχομένου, επιστολή Παπακωνσταντίνου;
4 Προτίθεται να κάνει σαφές στους εταίρους ότι προηγείται το συμφέρον της Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που δοκιμάζεται βίαια η ελληνική κοινωνία; Αν ναι, με ποιο τρόπο σκοπεύει από κοινού με άλλες ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να το θέσει στα όργανα και στους θεσμούς της Ε.Ε.;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Επεκτείνεται και στην Ελλάδα ο νέος αγωγός «Τουρκικό Ρεύμα»;

«Αγωγός γέφυρα Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας»