Ποιοι «θέλουν» Κωσταράκο για ΥΕΘΑ ,ποιοι το απορρίπτουν και το όνομα μυστήριο από Αβραμόπουλο

Ένα σενάριο που “έπαιξε” από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της “μετάθεσης” του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σ΄ αυτή του Έλληνα Επιτρόπου, ήταν η υπουργοποίηση του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Ποιοι υποστηρίζουν το σενάριο και ποιοι το απορρίπτουν κατηγορηματικά;

Κατ΄ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο να βγάλει τη στολή και να φορέσει υπουργικό κοστούμι “κυκλοφορεί”. Επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου το σενάριο είχε διαρρεύσει.Τότε έλεγαν ότι ο κ.Κωσταράκος θα μπορούσε να ήταν ένας καλός ΥΦΕΘΑ . Δεν επιβεβαιώθηκε ,ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έφυγε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο στρατηγός ανανέωσε τη θητεία του.

Τώρα επανέρχεται με μια σημαντική αλλαγή. Ο Μ.Κωσταράκος για ΥΕΘΑ.

Δεν το βλέπουν όλοι αρνητικά. Είναι γνωστή η εμπιστοσύνη που τρέφει προς το πρόσωπό του ο γραμματέας του ΥΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου . Εμπιστοσύνη που προέκυψε από την μακρά συνεργασία που αναγκάστηκε να έχει με τον Α/ΓΕΕΘΑ σε μια πάρα πολύ δύσκολη για τις ΕΔ περίοδο. Ο κ.Οικονόμου εκτιμά τις ικανότητες και την προσωπικότητα του Μ.Κωσταράκου και θεωρεί ότι είναι ένας στρατιωτικός που μπορεί κανείς να συνεννοηθεί μαζί του. Ο κ.Οικονόμου έχει εξαιρετικές -φιλικές θα λέγαμε- σχέσεις με τον πρωθυπουργό,συνεπώς ο λόγος και η άποψή του λαμβάνονται υπ΄ όψιν .

Το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του Μ.Κωσταράκου θα το έβλεπε θετικά -αν ετίθετο- και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ,ο οποίος έχει επίσης φιλικές σχέσεις με τον κ.Οικονόμου και εκτιμά βαθύτατα τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Αυτά σ΄ ότι έχει να κάνει με το “στρατόπεδο” των υποστηρικτών της λύσης Κωσταράκου.

Υπάρχει όμως και το άλλο στρατόπεδο.

Στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, άνθρωποι που είναι επίσης κοντά στον πρωθυπουργό,εκτιμούν ότι το “πείραμα” υπουργοποίησης στρατιωτικών δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα.

Υπήρχαν και υπάρχουν πάντα κι άλλοι που δεν συμμερίζονται τις θετικές αξιολογήσεις για τον Α/ΓΕΕΘΑ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως ο Σαμαράς έχει αλλάξει άποψη

Ο ρόλος Αβραμόπουλου και ο Φράγκος

Σημαντικό ρόλο για την διαδοχή του θα παίξει ο ίδιος ο Αβραμόπουλος. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι κατά τη διάρκεια των δύο θητείων του στο ΥΠΕΘΑ χωρίς να αναχαιτίσει τίποτα απ΄ όσα άσχημα έγιναν κατά του προσωπικού, κατόρθωσε να διατηρήσει την ηρεμία. Ο διάδοχός του πρέπει να έχει πάση θυσία αυτό το ταλέντο και να μην ασκήσει εξουσία με την νοοτροπία και τις αντιλήψεις του Πάνου Παναγιωτόπουλου για παράδειγμα που ήταν πιο δεσποτικός και συγκρουσιακός.

Για την περίπτωση Κωσταράκου όποιον κι αν ρωτήσεις απαντά κατηγορηματικά ότι «ούτε ο Αρχηγός έχει θέσει ποτέ ζήτημα τέτοιων φιλοδοξιών,ούτε έχει τεθεί από κάποιον άλλο το θέμα».


Ο Αβραμόπουλος έχει όνομα να προτείνει το οποίο το κρατά προς το παρόν ως “απόρρητο”. Θα το προτείνει στον Σαμαρά ο οποιος είναι και αυτός που λάβει την απόφαση για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Αβραμόπουλου.

Όχι δεν είναι ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος όπως πολλοί θα υποθέσουν.

Το επιτελείο Αβραμόπουλου είναι σύσσωμα αντίθετο στις λύσεις τοποθέτησεις αποστράτων σε τέτοιες θέσεις. Ο ίδιος ο Αβραμόπουλος παρότι εκτιμά απεριόριστα στον Φράγκο δεν θεωρείται ότι ανήκει σ΄ αυτούς που θα “ψήφιζαν” υπέρ της υπουργοποίησής του.

Το σήριαλ θα έχει πολλά επεισόδια μέχρι τον Οκτώβριο που θα φύγει ο Αβραμόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

«Σε βάθος 15ετίας η «ρήτρα αξιόμαχου» λέει η κυβέρνηση που βάζει «μπροστά» τον Σαμαρά

Η οργή των στρατιωτικών ο κοινωνικός αυτοματισμός και το «κραχ» ηθικού που είναι πολύ κοντά!


Συνάντηση Αβραμόπουλου – Σαμαρά και για τον «διάδοχο» στο ΥΠΕΘΑ