Ποιοι και γιατί βράβευσαν τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα

Το βραβείο ενεργειακής διαχείρισης «Energy Mastering Awards» απενεμήθη  στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ.
 
Η βράβευση αυτή γίνεται ως αναγνώριση της συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής Διαχείρισης στην Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE MECM” που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ με μέριμνα της ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ και σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
 
Το υπόψη πρόγραμμα αφορά στη «Διαχείριση Ενέργειας και Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων» με εμπλεκόμενες Μονάδες την 110ΠΜ, τον Ν/Κ Σούδας και το Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη μέσω της εφαρμογής του προτύπου «ISO 50001:2011».
 
Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης υπέγραψε  Μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο σχετικής περιβαλλοντικής συνεργασίας (Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτηρίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας).
 
Σχετικά με το ISO 50001:2011, το πρότυπο αυτό εφαρμόζουν στην Ελλάδα περί τις 10 μεγάλες επιχειρήσεις ή οργανισμοί/ιδρύματα, ενώ από τα Υπουργεία Άμυνας, το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ είναι μόλις το 2ο στον κόσμο που ανέπτυξε το εν λόγω ISO.
 
Η απόφαση για την απονομή του εν λόγω βραβείου ελήφθη από την Επιτροπή του «Energy Mastering Awards 2015» που επιβραβεύει καλές πρακτικές ενεργειακής αποδοτικότητας, εξοικονόμησης και αειφορίας.
 
  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΥΕΘΑ κατά την Βράβευσή του στην Τελετή “Energy Mastering Awards 2015”.
 
«Ευχαριστώ πολύ, εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Energy Mastering Awards 2015 για την τιμητική διάκριση που μου απένειμε, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη συνεισφορά του ΥΠΕΘΑ στην εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας στο δημόσιο τομέα.
 
Παράλληλα, ευχαριστώ το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, για την πρωτοποριακή προσπάθεια ανάπτυξης, εφαρμογής και πιστοποίησης ενός Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιώντας μάλιστα το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Θα ήθελα να επισημάνω ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελεί μόλις το 2ο Υπουργείο Άμυνας σε παγκόσμια κλίμακα το οποίο εφαρμόζει, έστω και σε πιλοτική κλίμακα, Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας ISO. Η εφαρμογή του σε τρία (3) τυπικά στρατόπεδα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειακών παρεμβάσεων σε επιλεγμένες υποδομές, έχει αποφέρει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας έως και 39%, χωρίς να θίγονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Στο πλαίσιο προσαρμογής των ελληνικών ΕΔ στην κλιματική αλλαγή και συνδράμοντας στην επίτευξη των εθνικών στόχων μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας, το Υπουργείο μας, πλήρως εναρμονιζόμενο με την κυβερνητική πολιτική, έχει αναπτύξει, πέραν του προαναφερόμενου προγράμματος LIFE, πολλές συναφείς πρωτοβουλίες στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, στην μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στην συνεπή κοινωνική ευθύνη και εξωστρέφεια, και σε κατάλληλες συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές:
 
•  Η έκδοση ‘Πράσινης Βίβλου’ καθώς και ειδικού Τεύχους με τίτλο ‘Οδεύοντας στη Βιωσιμότητα’ έναν αριθμό από τα οποία βρήκατε στην είσοδο, η ολιστική αναθεώρηση της ‘Περιβαλλοντικής Πολιτικής’ του, η σύνταξη ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Στοχοθεσίας, και η διενέργεια διεθνούς συνεδρίου κατά την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ με θέμα ‘Βιωσιμότητα στην Άμυνα’.
 
•  Η κατάλληλη αλλαγή των εσωτερικών περιβαλλοντικών δομών όλων των Σχηματισμών και Μονάδων των ΕΔ.
 
•  Η προώθηση της Έρευνας & Τεχνολογίας μέσω καταλλήλων συνεργασιών, σε διάφορα πεδία στον Τομέα της Ενέργειας, όπως η ανάπτυξη ενεργειακά ευφυών και αυτόνομων Στρατοπέδων, η προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής /αποθήκευσης/διανομής και διαχείρισης ενέργειας,
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το ΚΑΠΕ, όχι μόνο στο εγχείρημα για το οποίο βραβευθήκαμε σήμερα αλλά και σε άλλες καινοτόμες λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα υπογράψαμε μεταξύ μας Σύμφωνο Συνεργασίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κεντρικού κτηρίου του ΥΠΕΘΑ.
 
Σημειώνεται ότι το κτήριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Μεσογείων, που επιλέχθηκε σαν ένα από τα επτά κτίρια του δημοσίου τομέα για το εν λόγω πρόγραμμα, στεγάζει έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων (πάνω από 5.000 εργαζόμενοι) και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο λόγω παλαιότητας.
 
Δεσμευόμαστε εντός ενός έτους από σήμερα, να έχουμε σημαντική πρόοδο και στο εγχείρημα αυτό, το οποίο αποδεικνύει το όραμα του ΥΠΕΘΑ για την βιωσιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι: «η συνεχόμενη αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
 
Επιστρέφοντας στην τιμή που μας κάνατε να μας βραβεύσετε θεωρώ πως οι θετικές πρωτοβουλίες ενός Οργανισμού ή μιας εταιρείας σε ότι αφορά στη προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να είναι επιβραβεύσιμη, όμως τελικά συμβάλλει ελάχιστα αν λειτουργεί μεμονωμένα.
 
Η λογική της βιωσιμότητας απαιτεί τη συνέργεια όλων μας, Οργανισμών, Φορέων, Εταιρειών, Επιχειρήσεων, Κρατών και εμείς ως κυβέρνηση όπως προκύπτει και από το πρόγραμμά μας υπό τον συντονισμό του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας έχουμε επιλέξει να υποστηρίξουμε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μέσα και έξω από την Χώρα».