Πως αντιμετωπίζουν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων την “μετακόμιση” Αβραμόπουλου από το Χολαργό στις Βρυξέλλες; Μόνο ο Α/ΓΕΑ ίσως να αισθάνεται “χαλαρός” αφού είναι κοινό μυστικό ότι η “χημεία” μεταξύ ΓΕΑ και ΥΠΕΘΑ δεν ήταν καθόλου καλή. Ειδικά τη τελευταία χρονική περίοδο.
Από το ΥΠΕΘΑ ακούγονταν παράπονα για καθυστερήσεις σε διαδικασίες θεμάτων που είχαν χαρακτηριστεί επείγοντα και γενικώς υπήρχε πολύ αρνητικό κλίμα. Η αποχώρηση Αβραμόπουλου συνεπώς είναι μια εξέλιξη που δεν βυθίζει στην λύπη την πτέρυγα του ΓΕΑ.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος είναι βέβαιο ότι δεν βλέπει θετικά την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία. Είχε την σπάνια τύχη να έχει την πλήρη κάλυψη και προστασία του Αβραμόπουλου ,ο οποίος συχνά δεχόταν παράπονα για τον Αρχηγό. Ουδέποτε τον άφησε ακάλυπτο προσφέροντάς του -μαζί με τον γραμματέα του υπουργείου Αντώνη Οικονόμου- μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας. Αν ο Α/ΓΕΕΘΑ παραμείνει στην θέση του και δεν “μετατεθεί” για θέση του εξωτερικού όπως φημολογείται είναι βέβαιο ότι θα “νοσταλγήσει” πολλές φορές τον Αβραμόπουλο. Γιατί τα δύσκολα έρχονται…
Ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης έχει πολλούς λόγους να νοιώθει άβολα. Όχι μόνο γιατί είχε καλή σχέση με τον Αβραμόπουλο ο οποίος εκτιμούσε την παρουσία του Α/ΓΕΝ αλλά και την οικογενειακή του ιστορία, αλλά και γιατί υπό τις οδηγίες του δέχτηκε να εμπακεί στην μεγάλη περιπέτεια των υποβρυχίων 214 που παραμένουν “φυλακισμένα” στον Σκαραμαγκά. Η επιχείρηση ήταν από την αρχή μια “επιχείρηση αυτοκτονίας”. Ωστόσο ο Αβραμόπουλος και το επιτελείο του στήριζαν τον Α/ΓΕΝ …και ψυχολογικά δηλώνοντας διαρκώς ότι “τον Σεπτέμβριο θα πέσουν δυο υποβρύχια στο νερό”. Εκτός από την “ψυχολογική τόνωση” βέβαια υπήρχαν και οι άνθρωποι του Αβραμόπουλου που έσπευσαν να δώσουν λύσεις κάθε φορά που κάτι πήγαινε να “σκαλώσει” στην υπόθεση. Το στοίχημα της ένταξης των υποβρυχίων ήταν και προσωπικό στοίχημα για τον Αβραμοπουλο.
Παρά το γεγονός ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Οκτώβριο, υπάρχει προβληματισμός για το αν θα υπάρχει η ίδια “θέρμη επίλυσης” του δύσκολου προβλήματος των υποβρυχίων.
Τελευταίο αφήσαμε τον Α/ΓΕΣ Χρήστο Μανωλά. Τον Αρχηγό που άπαντες “χρεώνουν” στον Αβραμόπουλο. Ήταν προσωπική του επιλογή να γίνει Α/ΓΕΣ και όλα τα σενάρια του μέλλοντος με διαφορά μόνο στον χρόνο κατέληγαν στην προώθηση του Μανωλά στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Είτε στις αμέσως επόμενες κρίσεις, είτε στις μεθεπόμενες. Η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία δεν σημαίνει ότι αποκλείει αυτά τα ενδεχόμενα . Αλλά πλέον δεν είναι και μονόδρομος.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί ο Αβραμόπουλος πρέπει να επαναφέρει ΤΩΡΑ τη θητεία Αρχηγών
Οι Αρχηγοί «της σιωπής» που σύντομα θα ΄ναι Επίτιμοι των 1000 ευρώ και χωρίς Μετοχικά!
«Τσεκούρι» στους Ανώτατους με έγγραφο εντολή Κωσταράκου – Πόσοι και πότε φεύγουν