Ποια νούμερα πρέπει να πει στην Μέρκελ ο Τσίπρας στο ραντεβού τους

Το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ αναμένεται με ενδιαφέρον,γιατί πρόκειται για μια συνάντηση όπου λογικά θα γίνει συζήτηση πολιτική για το “ελληνικό ζήτημα”. Η εμμονή των γραφειοκρατών που παριστάνουν τους πολιτικούς στους αριθμούς έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όπως φαίνεται όλη την Ευρώπη. Ο λόγος είναι απλούστατος. Οι αριθμοι αντιπροσωπεύουν την ψυχρή λογική. Όταν αρνείσαι να την αποδεχτείς τότε καλό είναι να μην στηρίζεσαι σ΄ αυτή. Και οι γραφειοκράτες των Βευξελλών εξακολουθούν να αρνούνται να ακούσουν αυτό που φωνάζουν οι αριθμοί: ότι το χρέος στην Ευρώπη δεν βγαίνει…

Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί σ΄ αυτή τη πολιτική κουβέντα να αναφερθεί σ΄ έναν αριθμό εντυπωσιακό που θα πρέπει να προβληματίσει την Α.Μέρκελ. 800 εκατομμύρια σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ ,500 εκατομμύρια σύμφωνα με δικαστικές πηγές είναι το ποσό που αναμένεται να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία από τον πρώτο γύρο “μαζέματος” του “μαύρου χρήματος που διακινήθηκε στους εξοπλισμούς. Ήδη γερμανικές εταιρείες έχουν ζητήσει συμβιβασμό έναντι πληρωμής σημαντικών ποσών για να “καθαρίσουν” το “όνομά τους”. Και αναζητείται η νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει νόμιμους τέτοιου είδους συμβιβασμούς.

Το 2009 χρονιά που ξέσπασε η κρίση -αν και είχε νωρίτερα ξεκινήσει- η Γερμανία είχε εξαγωγές 6,7 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Τα όπλα είχαν πάντα δεσπόζουσα θέση. Από το 2004 ως το 2008 το 1/3 των εισαγωγων μας σε όπλα ήταν από τη Γερμανία.

Η πλειοψηφία των εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις είναι γερμανικές . Και συνέβαλαν σημαντικά στην διόγκωση του χρέους μας. Για να μην ξεχνάμε -γιατί μονίμως το κάνουμε- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο οι εξοπλισμοί στους οποίους διακινήθηκε “μαύρο χρήμα” και από γερμανικές εταιρείες. Υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου “έπεσε πολύ μίζα”. Και καλό θα είναι να αρχίσουν κι εκεί οι συμβιβασμοί και οι επιστροφές χρημάτων.

Ας αρχίσουμε όμως με τα εξοπλιστικά όπου ο πρώτος λογαριασμός βγήκε.