Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Ειδικών προδιαγραφών σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) των SEAL περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το »πακέτο» που όπλων που θα ζητήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος από τον Αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μάρτιν Ντέπσε’ι’, επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο την Αθήνα – και εν συνεχεία την βάση της Σούδας.
Η σημαντική από πολλές πλευρές επίσκεψη είναι εξ αναβολής - επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά τότε ακυρώθηκε το ταξίδι λόγω Συρίας- και αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης Κωσταράκου στις ΗΠΑ.
Η πολλαπλότητα της σημασίας της επίσκεψης του αμερικανού συντίθεται από τα εξής:
-Πρώτον, από την συνεχιζόμενη δυναμική συζήτηση για παραχώρηση »πακέτου» όπλων στην Ελλάδα με ειδικούς όρους, ο κατάλογος των οποίων ήδη έχει τεθεί »στο τραπέζι» – και εν μέρει έχει αρχίσει να υλοποιείται! Ήδη έχει εγκριθεί και τιμολογηθεί η απόκτηση περίπου 500 τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς προσωπικού Μ-113 Α2 (διαφόρων εκδόσεων) και 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CHINOOK 47D (που αποκάλυψε το OnAlert), ενώ εκκρεμεί η συζήτηση για μερικές δεκάδες τανκς Αμπραμς Α2, για πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) των βατραχανθρώπων, εναέριων μέσων, πυροβόλων κλπ.κλπ. Το κλίμα, αναφέρεται, είναι εξαιρετικό αν και το κόστος σε ορισμένα από αυτά τα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα είναι σημαντικό διότι εμπεριέχουν και αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Ωστόσο η όλη διάθεση προσφοράς ΄μεταχειρισμένων όπλων από τις ΗΠΑ που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Βενιζέλου -Μπεγλίτη και συνεχίστηκε,αντιμετωπίζεται θετικά από την Αθήνα- λόγω και της οικονομικής κρίσης
-Δεύτερον, από το ότι πέραν της συζήτησης με τον κ. Κωσταράκο ο αμερικανός στρατηγός θα έχει επαφές - κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική…- με τον Υπουργό Άμυνας κ Αβραμόπουλο, αλλά και τον Πρωθυπουργό κ Αντώνη Σαμαρά, όπως ανέφερε ο ρ/σ »9,84».
-Τρίτον, από το ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και σε στρατιωτικό επίπεδο είναι σε »κάτω σημείο», κατά την έκφραση διπλωματικού παράγοντα. Σημείο που δεν προσδιορίζεται , λέγεται , μόνο από την επιλογή της Αγκυρας για να προμηθευτεί κινεζικά αντιαεροπορικά, αλλά και την »αλλοπρόσαλλη», εν πολλοίς για τα αμερικανικά δεδομένα, εξωτερική της πολιτική στην περιοχή ( Αίγυπτος, Ιράκ κλπ)…
-Τέταρτον, από την συνεχώς ανανεούμενη στρατηγική σημασία της ναυτικής και αεροπορικής »ευκολίας» των ΗΠΑ στην Σούδα που επιβεβαιώνεται και από την επίσκεψη, αμέσως μετά την Αθήνα, του στρατηγού Μάρτιν Ντέπσε’ι’,σε αυτή.Μόλις δε πριν από λίγες ημέρες είχε επισκεφθεί πλοία στην Σούδα ο Υφυπουργός (Γραμματέας – SECNAV) Ναυτικού των ΗΠΑ κ. Ray Mabus, στο πλαίσιο περιοδείας του στις πιο σημαντικές αμερικανικές βάσεις παγκοσμίως.
-Πέμπτον, η πολλαπλότητα της σημασίας συντίθεται ακόμα από το ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται εξάλλου »εξισορροπιστικά» τρόπον τινά, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα όπου υπεγράφη αμυντική συμφωνία και λίγες πριν την πρώτη βολή του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού S-300 από διπλανό στην Σούδα ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολών – τα αποτελέσματα της οποίας σίγουρα ενδιαφέρουν και τις ΗΠΑ…
Διαβάστε ακόμη:
«Πείτε του Μάϊκλ έρχομαι» – Μήνυμα του αμερικανού αρχηγού στον Κωσταράκο