Μπορεί η λέξη «ναζί» να μη βγήκε από τα χείλη της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά για τα δικά τους εγκλήματα η καγκελάριος της Γερμανίας ανέλαβε την ιστορική ευθύνη. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, της είχε θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η δεύτερη και τελευταία μέρα της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ήταν γεμάτη… απρόοπτα, αμήχανες στιγμές και μια… παραδοχή που όλοι ήθελαν να ακούσουν. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων λίγο πριν… σταματήσει λόγω… μετασχηματιστή η μετάφραση. «Ζήτημα καρδιάς» να βοηθήσουμε την Ελλάδα είπε η Μέρκελ, που ανέλαβε την ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί.
Η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκίνησε το δεύτερο μισό της επίσκεψής της στην Αθήνα από το Σύνταγμα και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί έφτασε λίγο μετά τις 10:00. Με ψιλόβροχο αλλά δεν… “μάσησε” και όταν της προσέφεραν να την προστατεύσουν με ομπρέλα, αρνήθηκε.
Έβαλε το… κεφάλι κάτω κι άρχισε να περπατάει προς τον Άγνωστο, αλλά ξέχασε το τυπικό και τη φρέναραν! Αφού περίμενε λίγα δευτερόλεπτα, περπάτησε έως το Μνημείο, έφτιαξε τις κορδέλες στο κεφάλι, υποκλίθηκε και αποχώρησε.
Στο Προεδρικό Μέγαρο οι εύζωνες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν από νωρίς στις θέσεις τους. Η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε και μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην αίθουσα για τις δηλώσεις. Απρόοπτο κι εκεί, αφού το μηχάνημα αυτόματης μετάφρασης που κρατούσε η καγκελάριος της Γερμανίας χάλασε ενώ μιλούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το προεδρικό “πάγωσε” από την αμηχανία. Μέρκελ και Παυλόπουλος κοιτούσαν… απορημένοι και περίμεναν να φτάσει μεταφραστής ώστε να συνεχιστούν οι δηλώσεις. Αιτία του προβλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ένας μετασχηματιστής της εταιρίας που έχει αναλάβει τις μεταφράσεις στο Προεδρικό. Κάηκε ενώ μιλούσε ο κ. Παυλόπουλος και γι’ αυτό έμειναν όλοι… «παγωτό» για αρκετά λεπτά.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στις γερμανικές αποζημιώσεις και στις αξιώσεις της Ελλάδας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε την πάγια θέση της χώρας ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. «Οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού», επεσήμανε ο Έλληνας πρόεδρος.
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε στην Άνγκελα Μέρκελ πως δεν έχει ξεχάσει την υποδοχή που του έγινε όταν το 2016 είχε επισκεφτεί το Βερολίνο. Τότε, είπε, διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην ΕΕ.
«Έκτοτε ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου
Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν απέφυγε να απαντήσει και στην αναφορά του Έλληνα προέδρου για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών. Είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα», επεσήμανε.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, ως Γερμανία, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και γι’ αυτό είναι ζήτημα τιμής για μας να κάνουμε το παν ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών», επεσήμανε η Άνγκελα Μέρκελ.
Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, ανέφερε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος, «ξεκινά μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο, με μια σειρά από συνεργασίες, από εταιρικές σχέσεις, σε επίπεδο νεολαίας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αλλά και οικονομίας». Εξέφρασε μάλιστα «η ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον, να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς αυτός είναι και ο λόγος ουσιαστικά ύπαρξης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».
Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. «Η Γερμανία τόνιζε πάντα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της, επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης αναγκάζεται να δέχεται τόσους πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι πολύ τεταμένη. Γι’ αυτό, από γερμανικής πλευράς, θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».
Αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η Ανγκ. Μέρκελ επαίνεσε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας και τις «θαρραλέες προσπάθειες» που καταβάλλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο της “Βόρειας Μακεδονίας”, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Δείτε τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ