«Ηχηρό μήνυμα» κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, μαζί με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Άγκυρας που έχουν συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χρησιμοποιώντας σκληρή «γλώσσα» για την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ επίσης τόνισε και τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.
«Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις υπουργοί μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/11) στη Λευκωσία, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην συνάντηση με τους ομολόγους του Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και του Ισραήλ κ. Μπένι Γκαντς.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος
«Κύριοι υπουργοί,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, υπουργούς ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκαντς, για την Τριμερή μας Συνάντηση.
Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.
Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.
Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, διακλαδικών ασκήσεων, ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών, ναυτικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.
Με τους εκλεκτούς συναδέλφους Υπουργούς, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Υπογράμμισα ότι καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα «ισχυρά και σαφή μηνύματα»
Συμφωνήσαμε, επίσης, να αναπτύξουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, Τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσής της σε ένα πλαίσιο «3+1″ με άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται ασφαλώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση το 2021, στο Ισραήλ, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ. Σας ευχαριστώ».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου