Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής απάντησε σε ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για το μέλλον της ΕΑΒ και των ελληνικών αμυντικών συστημάτων.
Μεταξύ άλλων ο Υπουργός ανέφερε πως τα περισσότερα καίρια ζητήματα της βιομηχανίας, όπως η ρευστότητα, αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο και αισιοδοξία για την ανάκαμψη της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΥΕΘΑ:
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για τα ερωτήματα που θέτετε.
Δεν θα αναλύσω την εισαγωγή περί των Ελληνοτουρκικών, απλά θα πω ότι η Ελλάδα δεν παρακολουθεί ενίοτε δείχνει και τα «δόντια» της. Και τα «δόντια» της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον τόνο, αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα. Έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Άρα δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω από αυτό, άλλωστε δεν είμαι και αποκλειστικά αρμόδιος να το κάνω.
Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα της Αμυντικής Βιομηχανίας θα δηλώσω και εδώ ότι αδυνατώ να αναπτύξω μία συνολική τοποθέτηση επί όλων αυτών των κρίσιμων και περίπλοκων θεμάτων στον περιορισμένο χρόνο αυτής της διαδικασίας θα κάνω όμως μία φιλότιμη προσπάθεια, να θίξω κάποια βασικά ζητήματα και κυρίως όσον αφορά το βασικό σκεπτικό το πνεύμα της Κυβέρνησης για την Αμυντική Βιομηχανία.
Το καταλαβαίνετε, είστε παλιά καραβάνα και εγώ δεν είμαι χθεσινός και είμαι πάντα πρόθυμος. Άλλωστε δεν θα μαλώσουμε για το ποιος κάλεσε ποιον. Έχω προσφερθεί στην Επιτροπή να πάμε σε μία συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Αμυντική Βιομηχανία δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία και οι απόψεις των κομμάτων ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτες για να κάνουμε και εμείς στο σχεδιασμό μας. Απλά θέλω να πω ότι η επιλογή για την αναγκαία αναβάθμιση Αμυντικής Βιομηχανίας συνολικά και όταν λέω συνολικά -εννοώ όχι μόνο τον τομέα που ελέγχεται από το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας- τις ελληνικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας οι οποίες θα μπορούσαν -εάν προκύψουν προγράμματα συμπαραγωγής διαφόρων συστημάτων- να έχουν σημαντικό μερίδιο συμμετοχής. Τέτοιες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι αλλά και μπορούν να επωφεληθούν από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης στοιχείων της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Είναι λοιπόν στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η Αμυντική Βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της. Στήριξη, επαναφοράς σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας με τα προβλήματα που αναπόφευκτα, δεν μπορώ να αποφύγω να το πω, παραλάβαμε από το παρελθόν, αλλά δεν μεμψιμοιρούμε για αυτό. Η μεμψιμοιρία είναι σπατάλη ενέργειας και καλύτερα να δουλέψουμε για να τα λύσουμε από το να ψάχνουμε να βρούμε πώς προέκυψαν. Εξάπλωση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, διεθνής ανταγωνιστικότητα, αυτό νομίζω είναι, το «μείγμα» για το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και φυσικά αυτό, περνά αναπόφευκτα και από επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Γνωρίζετε, τα συζητήσατε χθες με Υπουργείο Οικονομικών για τη διαγωνιστική διαδικασία που εξελίσσεται για την ΕΛΒΟ. Είχαμε μία δίμηνη καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού αλλά συνεχίζεται και θα τελειώσει σύντομα, καθώς και τις πρωτοβουλίες που περιμένουμε με βάσιμες ενδείξεις ότι κάτι κινείται στα ναυπηγεία. Τώρα, η αλήθεια είναι ότι η Αμυντική Βιομηχανία ήταν ασθενής μέχρι πρότινος.
Ο στόχος είναι να σταματήσει να είναι ασθενής και όχι μόνο να είναι ξανά ο βασικός πυλώνας στήριξης και υποστήριξης των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας που άλλωστε μία χώρα σαν την Ελλάδα με αυτές τις ενεργές και λειτουργικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει ανάγκη την υποστήριξη σε βάθος υποδομών μιας εξωστρεφούς και παραγωγικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα μπορούσε ακόμα να μεταβληθεί αυτή και σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Θα υπερέβαλα αν σας έλεγα ότι επενδυτικές πρωτοβουλίες που με βάσιμες πιθανότητες περιμένουμε να εξελιχθούν εντός του 2020. Έχω την αίσθηση ότι θα έρθουν μέσα από την Αμυντική Βιομηχανία περισσότερο από άλλους τομείς. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα.
Τώρα, όσον αφορά πολύ γρήγορα τα ΕΑΣ και στη δευτερολογία κύριε Πρόεδρε θα πω και δυο λόγια για την ΕΑΒ και τα ναυπηγεία. Τα ΕΑΣ έχουν προβλήματα. Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ την κατάσταση. Βασικός καταλύτης στην συνέχεια της διαδικασίας, είναι η παρουσίαση από την εταιρεία. Προϋπάρχει βέβαια η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου για τα έτη 2000-2024. Αναμένουμε. Τι κάνουν τα ΕΑΣ; Κατασκευάζουν κυρίως πυρομαχικά στα εργοστάσια που διαθέτουν. Υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν παραγγελίες. Ποιον αφορά βασικά οι παραγγελίες. Αφορούν βασικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί αγκάθι σε όλη αυτήν την υπόθεση για το μέλλον των ΕΑΣ; Ότι λόγω των προβλημάτων, η εκτέλεση των παραγγελιών καθυστερεί. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις δυσανασχετούν. Έτσι καθίσταται περίπου αδύνατον να προσελκυστούν και άλλες παραγγελίες από το εξωτερικό, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει από μία εταιρεία σαν τα ΕΑΣ. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα, αυτό πρέπει να δει η διοίκηση πώς θα το ξεπεράσει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Θα έλεγα έχουμε επιδείξει κάποια να το πω έτσι ευελιξία ή κατανόηση σε καθυστερημένες παραγγελίες. Έχουμε καταβάλει δόσεις πληρωμών για τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει θέμα λόγω της καθυστέρησης αυτής, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Πρόσφατα μπορώ να σας πω ότι το Πολεμικό Ναυτικό τελικά ξεπέρασε τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις του λόγω της κατάστασης που σας περιέγραψα και ανέθεσε μία παραγγελία κατασκευής κάποιων βλημάτων για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πυροβόλων του Πολεμικού Ναυτικού.
Αντικείμενο βασικό επομένως, αποτελεί για την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας. Αυτή θα εξετάσει τους τρόπους βιωσιμότητας και την οικονομική εξυγίανσή της.
Όσον αφορά στις απολύσεις, τα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί με τον τρόπο που έγινε, θα επαναπροσληφθούν. Το έχουμε εξαγγείλει. Ήδη ένας έχει γυρίσει πίσω μετά από δικαστική απόφαση που προσεκόμισε και για τους άλλους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Όταν διεκπεραιωθεί αυτό, είναι εκπεφρασμένη βούληση μας -και η εταιρεία το θέλει, γιατί πρόκειται για έμπειρα στελέχη- θα επαναπροσληφθούν. Τα υπόλοιπα στην δευτερολογία, όσο μπορώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφορικά με το σχέδιο εξυγίανσης της κυρίας Γεννηματά, δεν έχω πρόθεση να το απαξιώσω. Ασφαλώς όχι! Όμως ένα σχέδιο εξυγίανσης το οποίο έρχεται από την περίοδο 2010-2012 ασφαλώς και πρέπει να επικαιροποιηθεί προκειμένου να έχει αναφορά στην κατάσταση εταιρείας εν έτει 2020, όπου όπως καταλαβαίνετε έχουν αλλάξει πάρα πολλά και αρκετά από αυτά προς το χειρότερο μετά από αυτά τα χρόνια που περάσαμε.
Από κει και πέρα όμως, σας επαναλαμβάνω ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα ΕΑΣ. Ασφαλώς και υπάρχει ένα θέμα με τις παρακρατήσεις υπέρ του Δημοσίου από το Υπουργείο Οικονομικών για έσοδα, όχι μόνο των ΕΑΣ, εν προκειμένω το πρόγραμμα εισπράξεων από το Ιράκ για κάποια εκτελεσθείσα παραγγελία αλλά και αντιστοίχως για την ΕΑΒ. Ξέρετε ότι εκεί το 20% των εισπράξεων παρακρατάται υπέρ Δημοσίου και αυτό έχει δυσμενή συνέπεια στη ρευστότητα της εταιρείας και όταν δεν υπάρχει ρευστότητα δεν υπάρχει και η δυνατότητα, όπως θα έπρεπε να ισχύει, να τρέχουν παραγγελίες, να αγοράζονται ανταλλακτικά εγκαίρως, αυτά να μπαίνουν σε προγράμματα συντηρήσεων, αναβαθμίσεων, κατασκευών, συναρμολογήσεων, υποστηρίξεων, Οπλικών Συστημάτων πάσης φύσεως.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να πω είναι ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με μία παραγωγική εντέλει επιχείρηση (όπως τα ΕΑΣ, η ΕΑΒ, κάθε στοιχείο της Αμυντικής Βιομηχανίας), το βασικό είναι να υπάρχει ροή εργασίας. Να υπάρχουν δηλαδή παραγγελίες. Αυτές τις παραγγελίες τις προσελκύει μεταξύ άλλων και το εγνωσμένης αξίας “brand name” -σήμα φήμης στα ελληνικά- της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Έχουν αποδείξει στο παρελθόν την αξία τους, να διεκπεραιώνουν τέτοιου είδους δουλειές οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες παρά τις δύσκολες εποχές που ήρθαν αργότερα.
Επομένως υπάρχουν οι προϋποθέσεις, θεωρώ ότι αν υπάρξουν κάποια μικρά βήματα στηρίξεων εδώ και εκεί η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, σκοπεύουμε στην επόμενη νομοθετική μας πρωτοβουλία να φέρουμε ειδική Διάταξη που να ρυθμίζει το θέμα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των ΕΑΣ, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την ταμειακή κατάσταση της εποχής.
Αυτά θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε μία και καλή αν είναι να προχωρούμε και να μπορούν αυτές οι εταιρείες να διεκδικούν και να παίρνουν παραγγελίες και να τις εκτελούν. Το ίδιο και για την ΕΑΒ. Τα προβλήματα αυτών των εταιρειών είναι δύο φύσεως. Το βασικό είναι η ρευστότητα και το επίσης πολύ βασικό είναι το προσωπικό. Διαθέτουν ως προσόν την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, άρα και τεχνογνωσίας αυτή τη στιγμή στην ΕΑΒ γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης ογδόντα εξειδικευμένων τεχνικών, σε πρώτη φάση. Αυτή γίνεται με προβλήματα, γίνεται με κάποιες καθυστερήσεις. Δεν θα το αρνηθώ αλλά διεκπεραιώνεται. Και θα ήταν λάθος να περνά προς τα έξω ότι παγώνουν τα προγράμματα, διακινδυνεύονται τα προγράμματα. Δεν το λέτε εσείς, δεν το λέω εγώ αυτό ότι το λέτε εσείς, αλλά υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Ένα F-16 το πρωτότυπο έχει μπει αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις EΑΒ. Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και θα μπει σε ροή παραγωγής και η υπόλοιπη εργασία. Όμως έχει σημασία να προσληφθούν τεχνικοί και όχι να πηγαινοέρχονται από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, αλλά να προσληφθούν καινούργιοι τεχνικοί. Αυτά είναι θέματα που βλέπει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία και με εμάς, ασφαλώς. Βλέπει και το ζήτημα των αμοιβών. Διότι σε μία τέτοια βιομηχανία, τεχνολογίας αιχμής θα έλεγα, πρέπει και αμοιβές να είναι οι πρέπουσες.
Έχω την αίσθηση -αυτό αφορά το Υπουργείο Οικονομικών- ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την υπαγωγή στο Ενιαίο Μισθολόγιο, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η καθιέρωση «bonus αμοιβής» ανάλογα με το παραδοτέο έργο και νομίζω είναι αυτό μία ρεαλιστική λύση. Επίσης ξέρετε ότι πριν από μερικές μέρες, νομοθετήθηκε πλέον ώστε να υπάρχει και ο θεσμικά διαφανής τρόπος, η καταβολή του εκτάκτου επιδόματος, βαρέων και ανθυγιεινών στην ΕΑΒ. Μπορούμε να το δούμε κάτι τέτοιο και στα ΕΑΣ, εάν έρθει η εταιρεία με προτάσεις. Έτσι, αυτό που είχε κοπεί πριν από δέκα μέρες με αποτέλεσμα να επιφέρει κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους. Ήρθε όμως και δόθηκε ξανά με το σωστό θεσμικά τρόπο.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Κυβέρνηση ασχολείται πολύ περισσότερο από ότι είχαν ασχοληθεί οι κυβερνήσεις στο παρελθόν σε καθημερινή σχεδόν βάση με αυτά τα προβλήματα και σύντομα, και εν συνόλω, ελπίζω και στην επιτροπή θα έχω περισσότερα καλά νέα για την προοπτική της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Δείτε σε βίντεο τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή: