Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Έμμεση απάντηση στους κυβερνητικούς εκείνους κύκλους που θεωρούν ότι πρέπει να »’στρατιωτικοποιηθεί» περαιτέρω η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων σε βάρος των ακαδημαϊκών και επιστημονικών δραστηριοτήτων έδωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας των Ευέλπιδων της 1ης τάξης «Υπτγος Ανδρέας Καλλίνσκης» .
Αυτή τουλάχιστον την ερμηνεία έδιναν παράγοντες που θεωρούν πως γνωρίζουν τι επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι έξω από τον »χώρο» των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πως »αντιμετωπίζει» και πως »αντιδρά» ο ίδιος ο υπουργός σε αυτές τις »προσδοκίες και επιδιώξεις παρεμβάσεων».
Το βασικό μοντέλο που επιδιώκουν όσοι θέλουν αλλαγές είναι, εκτός από την έξοδο των Στρατιωτικών Σχολών από τις Πανελλήνιες, να υποβαθμιστεί ο ρόλος των Καθηγητών και να χάσουν τον έλεγχο. Αλλαγές και μάλιστα μεγάλες επιδιώκουν οι κύκλοι αυτοί και στον τρόπο λειτουργίας των Σχολών. Οι Καθηγητές, που σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ουσιαστικά στη διοίκηση των σχολών, περνάνε σε δεύτερο πλάνο, ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την επιλογή του διδακτικού προσωπικού για το οποίο πιστεύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει κριθεί δικαιολογημένα και αιτιολογημένα. Με δύο λόγια θέλουν ο έλεγχος των Σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους Καθηγητές να περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο. Και όλα αυτά διότι θεωρούν ότι οι νέοι στρατιωτικοί πρέπει να είναι απολύτως »στρατιωτικοποιημένοι», πειθαρχικοί, άφωνοι και ουσιαστικά άβουλοι και ότι σήμερα η Σχολή και κατά συνέπεια οι απόφοιτοί της είναι εκτός των »προδιαγραφών » αυτών.
Όλα αυτά ο Υπουργός Άμυνας δεν φαίνεται να τα ασπάζεται τουλάχιστον στο βαθμό που οι »κύκλοι» τα διοχετεύουν προς τα έξω. Αυτό, λένε όσοι τον ερμηνεύουν, προκύπτει από το παρακάτω απόσπασμα της χθεσινής του ομιλίας με την οποία εξαίρει το κύρος της Σχολής, το εύρος των σπουδών, την δυσκολία εισαγωγής σε αυτή – »με τις υψηλές βαθμολογίες που απαιτούνται»,είπε- ενώ εγκωμίασε εξίσου το διδακτικό προσωπικό -στρατιωτικό και πολιτικό:
<< Η ημέρα αυτή επισφραγίζει κατά τον πλέον επίσημο και συμβολικό τρόπο τη μεγάλη σας επιτυχία, την είσοδό σας- με τις υψηλές βαθμολογίες που απαιτούνται- σε μία από τις καλύτερες Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.
Ξέρω, ότι για να το καταφέρετε και εσείς και οι γονείς σας χρειάστηκε να περάσετε από πολλά στάδια δοκιμασίας και καταβάλατε μεγάλες προσπάθειες. Όπως θα διαπιστώσετε από τις σπουδές των 4 ετών που θα ακολουθήσουν στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, αυτές οι προσπάθειες άξιζαν τον κόπο.
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, είναι η πρώτη Ανώτατη, Πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολή, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και την συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Ιδρύθηκε από τον Εθνικό Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 και το 1831, λίγα χρόνια μετά, ήταν ο ίδιος, ο οποίος πέρασε τις επωμίδες στους πρώτους Ανθυπολοχαγούς, που αποφοίτησαν από τη σχολή.
Η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, όπως είπα πριν, είναι μια από τις καλύτερες Στρατιωτικές Ακαδημίες. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από το πολύ υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών και στρατιωτικών γνώσεων που παρέχει και από το πολύ υψηλού επιπέδου προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, που διδάσκει στη σχολή>>.
Δεν χωρά αμφιβολία πως είναι σε άλλο μήκος κύματος με όσα διέρρευσαν ότι κάποιοι άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι επιδιώκουν. Όπως δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάποιοι παλαιοί απόστρατοι (των κλαδικών κλπ ) θέλουν μια στείρα νοοτροπία να επιστρέφει ξανά στις Στρατιωτικές Σχολές. Αυτοί οι κύκλοι - καλυπτόμενοι πίσω από έναν ιδιόμορφο και στρεβλό »πατριωτισμό». θεωρούν ότι το … πρόβλημα είναι πχ οι Καθηγητές που δήθεν έχουν το πάνω χέρι έναντι των π.χ. συνταγματαρχών που κάνουν την στρατιωτική εκπαίδευση .Η νοοτροπία αυτή »διαποτίζει» πολλούς μεγάλους σε ηλικία στρατιωτικούς: Για παράδειγμα στην Ημερήσια Διαταγή του ο σημερινός Διοικητής υποστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης , ανέφερε τους εκπαιδευτές Αξιωματικούς με »Α» ( κεφαλαίο¨και τους καθηγητές ( που δεν είναι στρατιωτικοί ) με ΄΄κ» ( πεζό- μικρό) . Να το σχετικό απόσπασμα από το σάιτ της ΣΣΕ:
»’Οι καθηγητές σας θα σας διδάξουν τις επιστήμες, ενώ οι Αξιωματικοί σας και οι Ευέλπιδες των αρχαιοτέρων τάξεων θα σας μυήσουν στη στρατιωτική αγωγή και τέχνη».
Ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνει, καλλιεργημένη »νοοτροπία» …Γιατί η Σχολή Ευελπίδων μπορεί – και έχει – »χίλια μύρια προβλήματα» ( όπως ενδεχομένως χουντικά καταλοιπα που ανέχτηκαν τον Ευελπι με τα χουντικά ..παρατράγουδα), ωστόσο δεν παύει να είναι ( για κάποιους τουλάχιστον) μέσα στις 10 καλύτερες στρατιωτικές Ακαδημίες στον κόσμο… Αυτό δεν πρέπει να το καταστρέψουν κάποιοι λίγοι και να ξαναφέρουν τη δεκαετία του ’50…
Στο Υπουργείο – στην πολιτική ηγεσία- υπάρχουν και δύο στρατιωτικοί, ό ένας μάλιστα με κομματική ( γαλάζια) προϋπηρεσία ως απόστρατος: Ας τους ρωτήσουν οι »κύκλοι»….
Στα τελετουργικό τώρα ΅Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε παρουσία, εκτός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Γκίνη, των μελών του ΑΣΣ καθώς και αξιωματικών, συγγενών, φίλων των ορκιζομένων Ευέλπιδων. Συνολικά ορκίστηκαν 250 Ευέλπιδες της Iης Τάξης. Από αυτούς 210 είναι από την Ελλάδα (188 άνδρες, 22 γυναίκες), 31 από την Κύπρο (30 άνδρες, 1 γυναίκα) και 9 αλλοδαποί.