Οι δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη λίγες ώρες μετά από το φονικό στο Κερατσίνι ,με τις οποίες έβαζε στο ίδιο “τσουβάλι” Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν λάδι στη φωτιά και έφεραν σε δύσκολη θέση της κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου όμως τον στηρίζει σταθερά και αυτό επιβεβαιώνει την εξαιρετικά στενή σχέση που έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Στενός συνεργάτης του, λογογράφος του και σίγουρα έμπιστός του ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι ένας άνθρωπος με πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και λίγο περίεργη διαδρομή. Από την Αριστερά και το ΚΚΕ Εσωτερικού , έγινε “οπαδός” του Ρέϊγκαν και της Θάτσερ και τελικά μέσω …Σκοπίων έγινε “κολλητός” του Αντώνη Σαμαρά! Στη φωτογραφία από το 1978 και τη Β΄Πανελλαδική της ΕΚΟΝ – Ρήγας Φεραίος , όταν ο Χ.Λαζαρίδης (πρώτος από δεξιά) ,καθόταν δίπλα στο Γ.Μηλιό ,σήμερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο Λαζαρίδης έχει τη φήμη του “σκληρού” στα εθνικά θέματα και του αρέσει να ασχολείται με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ο Σαμαράς επιστρέψει στην ενεργό πολιτική ,έγραφε συχνά σε αμυντικό περιοδικό .
Κατά καιρούς έχουν γραφτεί μερικά “πορτραίτα” του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού:
•Ο πατέρας του πολέμησε στο Β’ Π.Π. εναντίον της γερμανο-ιταλικής κατοχής της Ελλάδας και εν συνεχεία πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε ο Χρύσανθος. Η μητέρα του ήταν κατά το ήμισυ Ελληνίδα και κατά το άλλο ήμισυ ένα μείγμα Νορβηγών, Γάλλων, Σκοτσέζων και Γερμανών προγόνων και γι’ αυτό ο Λαζαρίδης λέει αστειευόμενος «είμαι κατά 12,5% Γερμανός».
•Σπούδασε μαθηματικά και εκτιμά το μαθηματικό Κουρτ Γκέντελ, ενώ σημαντικός υπήρξε γι’ αυτόν και ο Νίκος Πουλαντζάς, «η δόξα του οποίου ως η εικόνα του δυτικοευρωπαϊκού μαρξισμό που είναι στο μεταξύ ξεθωριάσει».
•Στα τέλη της δεκαετίας του 70 αρχίζει να απομακρύνεται από την Αριστερά και να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ομιλίες Ρέϊγκαν και Θάτσερ. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 η πολιτική στροφή προς τα δεξιά έχει ολοκληρωθεί.
•Με το Σαμαρά γνωρίζεται και ταυτίζεται μέσω της δράσης που είχε αναπτύξει στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ποιο είναι το “ελάττωμα” που του καταλογίζουν όσοι τον γνώρισαν ή δούλεψαν μαζί του; “Νομίζει ότι τα ξέρει όλα και άρα μπορεί να χειριστεί τα πάντα”.