Οι εκλογές είναι πια εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Η πιθανότητα να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία της 27ης Δεκεμβρίου δεν είναι αυτή τη στιγμή η πιθανότερη .
Η χώρα έτσι κι αλλιώς, βρεθούν δεν βρεθούν οι 180 εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτική κινητικότητας και μάλιστα μέσα στις γιορτές. Έχει και τα θετικά της αυτή η εξέλιξη, έχει και τους κινδύνους της.
Σ΄ ότι έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχει κάτι πραγματικά θετικό που πρέπει η ηγεσία τους να το αξιοποιήσει. Οι φήμες,τα σενάρια, αλλά και τα πραγματικά κυβερνητικά σχέδια που ήθελαν κρίσεις Αρχηγών σύντομα και πάντως πριν από τις εκλογές δεν έχουν πια καμιά δυνατότητα υλοποίησης. Συνεπώς οι Αρχηγοί θα κριθούν μετά από την ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας που ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται είτε στις 29 του ίδιου μήνα, είτε μέσα στον Ιανουάριο με τις εκλογές. Είναι μια από τις ελάχιστες περιόδους που οι Αρχηγοί μπορούν να μην έχουν κανένα άγχος! Κι αυτό μόνο θετικό είναι γιατί όπως προαναφέραμε η περίοδος πολιτικής “κινητικότητας” που έρχεται κρύβει και κινδύνους.
Γράψαμε μόλις πριν μερικές ώρες ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της σημερινής πολιτικής συγκυρίας αρχίζουν και θυμίζουν “μέρες Ιανουαρίου 1996”. Και επισημάναμε ότι μάλλον είναι χειρότερες οι συνθήκες που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Η ιστορία έχει δείξει ότι η γειτονική Τουρκία δεν αφήνει κάμια ευκαιρία να πάει χαμένη και η πολιτική αβεβαιότητα στην Αθήνα είναι πάντα κάτι που την “ερεθίζει”.
Ήδη ο Νταβούτογλου έχει αρχίσει να δηλώνει στις εφημερίδες της χώρας του ότι “τα βρίσκουμε με την Ελλάδα για την μοιρασιά της ενέργειας στην Κύπρο”! Δεν ξέρουμε τι βρήκε και με ποιον ο Νταβούτογλου, πάντως όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι “έχουν στο μυαλό τους” οι “σύμμαχοι” Τούρκοι.
Συνεπώς η ευθύνη της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας γίνεται “βαρύτερη” αυτή την περίοδο, όχι επειδή έχει ρόλο να παίξει στο “πολιτικό παίγνιο” ,αλλά γιατί οφείλει να διατηρήσει το επίπεδο ασφάλειας της χώρας σε υψηλότατα επίπεδα με ή χωρίς Πρόεδρο Δημοκρατίας, με ή χωρίς κυβέρνηση ,μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εκλογικές διαδικασίες. Οι προεδρικές αλλά και οι εθνικές εκλογές αν μας προκύψουν.
Αν δεν εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας η Βουλή και πάμε σε εθνικές εκλογές είναι βέβαιο ότι στο ΥΠΕΘΑ θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός. Ο Νίκος Δένδιας αν συμβεί αυτό θα είναι ο πιο “βραχύβιος” ΥΕΘΑ που πέρασε από τον Χολαργό . Δεν γνωρίζουμε αν κάτι ήξερε για τις εξελίξεις ή απλά έκανε εκτίμηση όταν προχθές στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έλεγε ότι “δεν ξέρω αν θα ΄χω τον χρόνο να κάνω τις παρεμβάσεις που θέλω”. Τα προσγνωστικά δείχνουν ότι δεν θα τον έχει….