Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του και περιμένει την κίνηση που θα κάνει ο Πάνος Καμμένος. Η συνάντηση της Παρασκευής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εξελίξεις. Από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου οι εκλογές αν δεν βρει τους 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Πάνος Καμμένος τα τελευταία εικοσιτετράωρα όταν του διεμήνυε με όλους τους τρόπους ότι θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση δημιουργώντας έτσι σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στην τηλεοπτικό σταθμό Open έβαλε ξεκάθαρα το δίλημμα: Ή ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει θα στηρίζει την κυβέρνηση με οποίο τρόπο θέλει ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γεγονός που σημαίνει ότι εκεί ο υπουργός Άμυνας θα βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.
Στην πραγματικότητα από την Παρασκευή και μετά αναλόγως φυσικά την έκβαση της ιστορίας – εάν ο υπουργός Άμυνας αποφασίσει να παραμείνει στην κυβέρνηση τίποτα δραματικό δεν θα συμβεί- οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν τόσο γρήγορα που ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρχουν γεγονότα. Ακόμα και το Σάββατο δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στην καλή σχέση που είχε και έχει με τον Πάνο Καμμένο και στην καλή συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα, έβαλε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί στην συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας προκειμένου να μην διαλυθεί η συγκυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την πρόταση που θα κάνει στον Πάνο Καμμένο και με ξεκάθαρο τρόπο έθεσε τα διλήμματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο κυβερνητικός του εταίρος. «Σε αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος» είπε ο πρωθυπουργός «είναι εάν συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση έτσι όπως έκανε μέχρι τώρα. Δεν πιστεύω ότι τελικά θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Δεν πιστεύω πως θα το κάνει και θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Δεν πιστεύω ότι θα σηκώσει τέτοιο βάρος να ρίξει την κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διεξόδους που θα δώσει στον πρόεδρο τον ΑΝΕΛ λέγοντας «σχήματα συνεργασίας υπάρχουν πολλά. Στην Ευρώπη υπάρχουν σχήματα συνεργασίας που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση τα μέλη και οι βουλευτές των κομμάτων αυτών – όπως για παράδειγμα στην Ισπανία με τους Podemos – ή υπάρχουν συνεργασίες που δεν μετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά οι βουλευτές όπως στο παρελθόν είχε γίνει στην Ελλάδα με την ΔΗΜΑΡ όπου μετείχαν στην κυβέρνηση στελέχη της αλλά όχι ο Φώτης Κουβέλης».
Μέσα από αυτή την τοποθέτηση γίνεται ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο και θα του προτείνει να επιλέξει με ποιο τρόπο θέλει αυτός να συνεργαστεί με την κυβέρνηση. Εάν δηλαδή θέλει να αποχωρήσει ο ίδιος και να αφήσει τους βουλευτές του ή εάν επιθυμεί να μην μετέχει κανείς στο κυβερνητικό σχήμα από την ομάδα των ΑΝΕΛ.
Φυσικά μετά απ’ όσα έχει πει ο Πάνος Καμμένος κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η έκβαση της συζήτησης. Εάν πάντως ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να φύγει από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να τρέξει τα πράγματα γρήγορα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στην περίπτωση αυτή προφανώς θα αποδεσμεύσει την ψηφοφορία από την συμφωνία των Πρεσπών θέλοντας έτσι να απεγκλωβίσει τους βουλευτές των άλλων κομμάτων ώστε να λειτουργήσουν κατά συνείδηση. Οι ψήφοι που αναμένεται να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας στην ψήφο εμπιστοσύνης είναι της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Κώστα Ζουράρι, της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Σπύρου Δανέλλη ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.
Με λίγα λόγια ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα για να μην πέσει. Το Ποτάμι δεν αναμένεται να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά ούτε και κανένα από τα άλλα μικρότερα κόμματα.
Εάν πάντως για κάποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει τελικά να έχει τις 151 ψήφους που χρειάζεται για να συνεχίσει να κυβερνά, θα προσφύγει σε εκλογές. Όπως είπε σε εύλογο χρονικό διάστημα και συντεταγμένα θα στήσει κάλπες αφού πρώτα θα έχει περάσει όλες τις εξαγγελίες του που αφορούν συνολικά 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Όλα δείχνουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος των εκλογών θα οριστεί από τα μέσα Μαρτίου έως και το τέλος Μαΐου.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που ξάφνιασε τους περισσότερους ήταν πάντως εκείνη που είχε να κάνει με τις 151 ψήφους που χρειάζεται στην ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί το σύνταγμα του δίνει την δυνατότητα να μην ζητήσει αυτό τον αριθμό. Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το σύνταγμα του δίνει μεν αυτή την δυνατότητα αλλά για τον ίδιο υπάρχει πολιτικό θέμα και γι’ αυτό θα πάει σε εκλογές.
Εάν πάντως στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης λάβει τις 151 ψήφους τότε το συντομότερο δυνατόν θα φέρει την συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα περάσει τα έξι νομοθετήματα που θέλει και από εκεί και ύστερα θα δρομολογήσει τις εκλογές.