Ο «στρατηγός» Μίμης Ανδρουλάκης μιλά πολιτικά με στρατιωτική ορολογία

Με 4 »αφορισμούς»  - με καθαρά στρατιωτικούς όρους και 
παραδείγματα – επιχειρεί να προσδιορίσει ο ανεξάρτητος 
βουλευτής και συγγραφέας  Μίμης Ανδρουλάκης, την 
σημερινή πολιτική (;)κατάσταση.
Οι »αφορισμοί» έχουν νοηματική αυτονομία,
αλλά, κατά την γνώμη μας, διαβάζονται ως ενιαίο σύνολο. 
Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

από τους ατάκτους στους τακτικούς
Posted: 05 May 2014 12:51 AM PDT
από τους ατάκτους στους τακτικούς
Στην πολιτική όπως και στον πόλεμο η δυσκολία -και ο κίνδυνος της αποτυχίας- βρίσκεται στη φάση του περάσματος από τον “ανταρτοπόλεμο” των ατάκτων στον τακτικό “στρατό”. Πολλές πανωλεθρίες -στρατιωτικές και πολιτικές- έχουν τη ρίζα τους στην έλλειψη της προετοιμασίας γι’ αυτό το αναγκαίο πέρασμα. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.


κλεφτοπόλεμος: από ταμπούρι σε ταμπούρι

Posted: 05 May 2014 12:48 AM PDT
κλεφτοπόλεμος: από ταμπούρι σε ταμπούρι
Ο μοιραίος ναύαρχος Κόχραν στη “μάχη της Αθήνας” εκβίασε τον Καραΐσκάκη να εγκαταλείψει τον γνώριμο στους Έλληνες κλεφτοπόλεμο, τον πόλεμο θέσεων από ταμπούρι σε ταμπούρι με τον οποίο εξαντλούσαν τον αντίπαλο και κέρδιζαν σταδιακά έδαφος. Επέβαλε με όλα τα μέσα τη γρήγορη κατά μέτωπο επίθεση εκ παρατάξεως σαν τακτικός στρατός στον ανοιχτό ακάλυπτο κάμπο από το Φάληρο μέχρι την Αθήνα με σκοπό να διασπάσει τον κλοιό του Κιουταχή στην πολιορκημένη Ακρόπολη. Η καταστροφική ανυπομονησία του ματαιόδοξου Κόχραν να “γευματίσει το μεσημέρι στην Ακρόπολη” συναντιέται συχνά στην πολιτική και ευθύνεται για πολλές απροσδόκητες τραγωδίες.

τα όρια στο “κτύπα και φεύγα”
Posted: 05 May 2014 12:46 AM PDT
τα όρια στο “κτύπα και φεύγα”
Κτύπα και φεύγα! Κολύμπα σαν το ψάρι στο νερό στον τοπικό πληθυσμό. Βάλτο στα πόδια όταν ο εχθρός επιτίθεται. Βάρα τον στα νώτα και στα πλευρά όταν υποχωρεί. Να ανασυντάσεις τις δυνάμεις σου όταν εκείνος βρίσκεται σε ένταση, να κάνεις ρεσάλτο όταν στρατοπεδεύει. Κόψε τις γραμμές ανεφοδιασμού του. Κέρδιζε έδαφος δίχως αποφασιστική μάχη. Διάβαζε τις κινήσεις του αντιπάλου αλλά μην ενδίδεις στον παρορμητισμό, γνώριζε καλύτερα τα δικά σου όρια. Και προπαντός μην ξεχνάς: ο κλεφτοπόλεμος των ατάκτων είναι καλός στην πρώτη φάση την αμυντική, όταν υπερτερεί σε δυνάμεις ο αντίπαλος, αλλά στην τρίτη φάση, την επιθετική, του τακτικού στρατού, ο ρόλος του θα είναι υποδεέστερος, συμπληρωματικός.

το πρόσχημα
Posted: 05 May 2014 12:45 AM PDT
το πρόσχημα
Ο Ναπολέων συνήθιζε να επαναλαμβάνει με κάποιο κυνισμό: η ελευθερία ήταν το πρόσχημα, η ματαιοδοξία έκανε την επανάσταση. Καμιά φορά τα ελατήρια είναι πιο ευτελή κι από τη ματαιοδοξία. Για τον “φιλέλληνα” Κόχραν ισχύει: η κενοδοξία ήταν το πρόσχημα, η προσδοκία για την άνοδο των ελληνικών ομολογιών του στο City με μια εντυπωσιακή ενέργεια έθρεψε την τυχοδιωκτική του ανυπομονησία και τελικά παρέδωσε το ελληνικό στράτευμα ακάλυπτο στο ιππικό του Κιουταχή. Συμβαίνει και στους καιρούς μας.