Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου “παίζει δυνατά” τα τελευταία 24ωρα ως το όνομα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει όλα τα προσόντα που αναζητά η Κουμουνδούρου. Μετριοπαθής πολιτικός ο οποίος άνετα χαρακτηρίζεται “κεντρώος”. Έχει άριστες σχέσεις σ΄ όλο το πολιτικό φάσμα . Οι σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικές “σφυρηλατήθηκαν” σε πολύ δύσκολες επόχές όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηριζόταν από το κόμμα της ΝΔ “άκρο”. Ο Αβραμόπουλος δεν υιοθέτησε ποτέ αυτή την “γραμμή” κι ας ήταν αντιπρόεδρος της ΝΔ. Και παραμένει αντιπρόεδρος μην ξεχνάμε. Αυτό είναι ένα ακόμη “προσόν” αφού θα είναι δύσκολο η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον αντιπρόεδρο του κόμματος της!
Ερωτήματα δύο για τον πρώην ΥΕΘΑ και νυν Επίτροπο Μετανάστευσης:
•Θέλει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ο ίδιος μετά από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι δεν ασχολείται με το σενάριο αυτό. Οι πληροφορίες λένε ότι αν προταθεί θα δεχτεί .
•Θα τον προτείνει ο Τσίπρας αν τελικά κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Μπορεί η επιλογή Αβραμόπουλου να δείχνει ότι εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ , υπάρχουν όμως και “ψίθυροι” που αναφέρουν άλλα ονόματα. Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι το ένα, Κώστας Γαβράς ,ο γνωστός σκηνοθέτης το δεύτερο.
Ο Αβραμόπουλος έχει πάντα …plan b. Και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκτεθεί χωρίς να έχει εξασφαλισμένη την πρόταση για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και δήλωσε ότι “δεν ασχολείται”.
Την ίδια στιγμή “χτίζει” το προφίλ του στην Ευρώπη . Ενδεικτικό το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας:
O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι πολυάσχολος αυτές τις μέρες, γράφει ο Michael Stabenow στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα FrankfurterAllgemeineZeitung, στο πορτρέτο του για τον Έλληνα πολιτικό:
Αν και κατά το παρελθόν είχε τη φήμη «σκληρού» στα θέματα μετανάστευσης, ο Αβραμόπουλος εξέπληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «πολιτική του μετριοπάθεια», επιχειρηματολογώντας κατά της λύσης «Ευρώπης-φρούριο» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων. Όσον αφορά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε κατά των βεβιασμένων και υπερβολικών αντιδράσεων και ότι αυτές δεν θα πρέπει να καθοδηγούνται από τον φόβο. Αντίθετα, τόνισε τη σημασία του συντονιστικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά, την ίδια στιγμή, προσπαθεί να μην δημιουργεί υψηλές προσδοκίες λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που απορρέουν από την Συνθήκη της ΕΕ, όσον αφορά την στενότερη συνεργασία μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας, των Μυστικών Υπηρεσιών και των ερευνών κατά του εγκλήματος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καταλήγει ο Stabenow.