Ο «πόλεμος των κρίσεων», οι Αρχηγοί και οι κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι θέλουν αλλαγές;

Η κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να προχωρήσει σε αλλαγές Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, θεωρώντας ότι μόνο πρόβλημα θα προκαλέσουν .Και από προβλήματα άλλο τίποτα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο εντός ΝΔ υπάρχουν κύκλοι που πιέζουν αφόρητα για “αλλαγές εδώ και τώρα” και εξακολουθούν να θεωρούν ότι “τα λάθη του Μπεγλίτη πρέπει να διορθωθούν”!

Άρθρο του antinews το οποίο συχνά εκφράζει απόψεις περί Ενόπλων Δυνάμεων, που απηχούν τις απόψεις αυτών των κύκλων έθετε το ερώτημα: “οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα σβήσουν τα λάθη του Μπεγλίτη;”

Από την εποχή Μπεγλίτη πάρα πολλά έχουν αλλάξει και πολλές ισορροπίες έχουν έτσι διαμορφωθεί ώστε να είναι πλέον πιθανότερο να μην γίνουν αλλαγές στους Αρχηγούς ή στην πιο ακραία περίπτωση θα αλλάξουν δύο από τους τέσσερις. Κι αυτοί θα είναι οι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Ποιες είναι οι αλλαγές στο κλίμα;

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος έχει αναπτύξει εξαιρετική σχέση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο,τουλάχιστον από την δική του πλευρά. Τον ακολουθεί κυριολεκτικά παντού, ακόμη κι όπου πιθανόν η παρουσία του θα μπορούσε εύκολα να παρεξηγηθεί. Και ήδη αυτή η “παρεξήγηση” υπάρχει και τον ακολουθεί.
Πολύ καλή σχέση έχει ο Α/ΓΕΕΘΑ και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θεωρεί ότι είναι “άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς”. Συνεπώς “πολιτικά στηρίγματα” υπάρχουν για τον Αρχηγό. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η απαραίτητη “ψυχική επαφή” με το προσωπικό,την οποία “έσβησαν” όλα τα παραπάνω.

Ο Α/ΓΕΣ Κ.Γκίνης δεν έχει θέμα αφού έχει αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά από την παραίτηση-βόμβα του στρατηγού Ζιαζιά.


Ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης
, έχει πραγματικά “διχάσει” όσους από την κυβέρνηση εμπλέκονται με το θέμα των κρίσεων. Υπάρχουν όσοι δεν μπορούν να “συγχωρήσουν” στον Αρχηγό την επιλογή του να μιλήσει δημοσίως για τις περικοπές και τις επιπτώσεις τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Υπάροχυν όμως αρκετοί εντός κυβέρνησης που εκτιμούν ότι και τα όσα είπε αλλά και η γενικότερη στάση του Α/ΓΕΝ είναι προφανές ότι περισσότερο εξυπηρετούν την κυβέρνηση στις πιέσεις που συνεχώς δέχεται από την τρόϊκα για όλο και μεγαλύτερες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και προσπαθούν να εξηγήσουν στους “παλαιοκομματικούς” ότι είναι θετικό να υπάρχει κάποιος να λέει δημόσια ,αυτά που η κυβέρνηση δεν μπορεί . Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό αυτό σε “παλαιοκομματικούς”.
Για τον Α/ΓΕΝ υπάρχει ένα ακόμη εμπόδιο για την παραμονή του. Κι αυτό είναι η προώθηση συγκεκριμένου αξιωματικού που απαιτεί το κομματικό κατεστημένο της ΝΔ.

Για τον Α/ΓΕΑ, υπάρχουν δυο “μνηστήρες” οι κ.Βαίτσης και Τουρνάς με τον πρώτο να έχει ελαφρύ προβάδισμα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιλογή του είναι εξασφαλισμένη. Ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΑ Αντώνης Τσαντηράκης ,άνθρωπος εξαιρετικά χαμηλών τόνων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πραγματικό κυκεώνα προβλημάτων δεν φαίνεται να προβληματίζεται για την παραμονή του ή την αποχώρησή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστολή εκτελέσεως μεταθέσεων. Ποιος επιδοτεί την αυθαιρεσία;

Στα δικαστήρια η «μετωπική σύγκρουση» του Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου με τον ΣΥΣΜΕΔ

Μεταμνημονιακή Ελλάδα και ανάπτυξη. Άρθρο του Παναγιώτη Σγουρίδη