Ο Πάνος Καμμένος μιλά για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που διεξάγεται αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο. 

Απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής τηλεόρασης, ο κ. Καμμένος ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και θα στηρίξουμε, θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση» 

Υπενθυμίζεται ότι κάτα την χθεσινή άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση δημιουργίας κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε μάλιστα στην τοποθέτησή του ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Επισήμανε δε  ότι μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε περιλαμβάνονταν: Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας, η νίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, η στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης και η αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.