Του Χρήστου Καπούτση
Η αξιολόγηση μιας χώρας με βάση μόνο τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της θα είναι ελλιπής, αν δεν συνεκτιμηθούν τα γεωπολιτικά δεδομένα, η γεωγραφική της θέση και οι συμμαχίες της , που εξασφαλίζουν σχετική ισορροπία στο πολυπολικό διεθνές σύστημα πολιτικής ισχύος και οικονομικής εξουσίας.
«Θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η Ελλάδα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης. Να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία που καιροφυλακτεί να κατέβει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε πολλά δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, για να την προσδέσουμε στην Ευρώπη», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η Γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Προφανώς, δεν αμφισβητείται η στρατηγική και γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης, που αποτελεί νησίδα σταθερότητας στη φλεγόμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα, διαθέτει στρατιωτική ισχύ, είναι συνεπής εταίρος του ΝΑΤΟ και θα έχει ενεργό ρόλο, στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των Τζιχαντιστών του ISIS και του κύματος παράνομων μεταναστών από Συρία, Λιβύη και Ιράκ.
Η Ελλάδα, είναι δυνατόν, να εξελιχτεί σε ενεργειακό κόμβο, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και πετρέλαιο την Κεντροδυτική Ευρώπη.
Ελλάδα και Ισραήλ, είναι δύο χώρες , που η στενή συνεργασία τους, εξασφαλίζει τα Εθνικά τους συμφέροντα. Οι ελληνοισραηλινές σχέσεις θα γίνουν ακόμη στενότερες και με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα και από κει στην Ευρώπη, όπως έχει προτείνει από το 2011 ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου. Επίσης ο ισραηλινός Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα, ακόμη και σε μονομερή ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ).
Η Ελληνική Κυβέρνηση , ασχολείται τώρα, με την κατασκευή των δυο αγωγών Turkish Stream (μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου) και TAP (αζέρικο φυσικό αέριο). Η κατασκευή ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν συζητείται καν από την Ελληνική Κυβέρνηση, αν και έχει κατατεθεί σχετική πρόταση από το Ισραήλ.
Η Κυβέρνηση του Α. Τσίπρα και του Β. Νετανιάχου, παρότι έχουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές, εντούτοις είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, αφού αυτό απαιτεί το Εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών.
Πρώτο βήμα , προς την αναθέρμανση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων είναι η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου στο Ισραήλ.
Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Β. Νετανιάχου τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και με τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στο Ισραήλ από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου του.
Η επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Κυβερνητικού στελέχους στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ και στη χώρα μας , είχαμε πρόσφατα βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν νέα Κυβερνητικά σχήματα σε Αθήνα και Τελ- Αβιβ, , και έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί και στη νέα πολιτική πραγματικότητα το επίπεδο των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, σε συνάρτηση και με τις δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και με τη διαφαινόμενη προσέγγιση ΗΠΑ-ΙΡΑΝ.
Είχε προγραμματιστεί , από την προηγούμενη Κυβέρνηση (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) επίσημη επίσκεψη του ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Αθήνα, για αρχές Ιουνίου, που αναβλήθηκε.
Επίσης, είναι σε εκκρεμότητα μια δέσμευση της Ελλάδας, που είχε αναλάβει πάλι η προηγούμενη Κυβέρνηση, για Σύγκλιση Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας και Ισραήλ , που επανεξετάζεται από την Κυβέρνηση του ΑΛ. Τσίπρα. Ριζοσπαστικές συνιστώσες και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί εναντίον κάθε πρωτοβουλίας αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, ειδικά μάλιστα που στη νέα ισραηλινή Κυβέρνηση υπό τον Β. Νετανιάχου συμμετέχουν εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, όπως το κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», που θα πιέσει για την επέκταση εβραϊκών εποικισμών στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές, πολιτική που μπορεί να βαθύνει το ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και των κύριων συμμάχων του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.
Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έστειλε μια πολύ θερμή, προσωπική επιστολή στον Β. Νετανιάχου με την ευκαιρία της εθνικής εορτής του Ισραήλ. Σε αυτή την επιστολή ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ και ότι σχεδιάζει, να φιλοξενήσει το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (συμμετέχουν 10 κορυφαίοι Υπουργοί από κάθε χώρα και προεδρεύουν οι δυο πρωθυπουργοί) στην Αθήνα, εντός του 2015.
Στον στρατιωτικό τομέα, οι αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ, υλοποιούνται πολύ ικανοποιητικά, αφού εκτελούνται οι προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου, όπως η πρόσφατη αεροναυτική άσκηση Ελλάδας , Ισραήλ και ΗΠΑ , που έγινε σε ολόκληρη της Ελληνική Επικράτεια.
«Τα δύο έθνη, το Ελληνικό και το Εβραϊκό, παραμένουν συνδεδεμένα με στενούς δεσμούς φιλίας, καθώς αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές» δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.
Τα παραπάνω γεωπολιτικά δεδομένα, πιθανόν να έχουν επίδραση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.