Αρχίζουν την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, οι εργασίες για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Έπος. Ήδη από την Πέμπτη, η Ελληνική Αποστολή, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή Ντραγκότ της Περιφέρειας Αργυροκάστρου με τη δημιουργία της απαραίτητης, για τα έργα, υποδομής.
Όπως παραδεχόταν στο OnAlert στέλεχος που παρακολυθεί στενά την πορεία των συνομιλιών της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας, η ημέρα μετάβασης του ελληνικού κλιμακίου ήταν αρκετά «ζόρικη». Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν, έστω και μεμονωμένες, ενέργειες που επηρέαζαν αρνητικά το κλίμα, συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί, μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τα Τίρανα με την οποία επανεκκινήθηκε η διαδικασία για την τιμητική ταφή 7000 και πλέον ελλήνων ηρώων.
«Το μεγάλο άγχος αφορούσε στη μετάβαση των ελληνικών πραγμάτων από τα σύνορα.» λέει χαρακτηριστικά στο OnAlert η ίδια πηγή ενημέρωσης. Τόνισε όμως εμφατικά: «Η Αλβανία κάνει πιο λογικά βήματα γιατί από ότι φαίνεται έχει δώσει οδηγίες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν το όλο εγχείρημα». Στο Ντραγκότ, στο Ελμπασάν, έχουν ήδη μεταφερθεί τρία λυόμενα σπίτια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια καθώς επίσης για την πρώτη αποθήκευση των λειψάνων που θα εντοπίζονται.
Η αλβανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση της, 20ης Δεκεμβρίου 2017, είχε ανάψει το πράσινο φως, για το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-41, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης. Στην απόφαση αυτή είχε καταλήξει η μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Αλβανίας, η οποία είχε συνέλθει στην Αθήνα, με σκοπό την υλοποίηση της σχετικής διμερούς συμφωνίας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και της αλβανικής, ο αναπληρωτής αρχηγός του Στρατού Ξηράς, ταξίαρχος Ντέντε Πρένγκα.