«Μόνο ο φράκτης θα μας προστατεύσει από την ανικανότητα της Ελλάδας».
Με τον παραπάνω τίτλο, η εφημερίδα VECER της ΠΓΔΜ, αναφέρεται στα προχθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν «όταν εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας στην Μακεδονία και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στα νότια σύνορα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετανάστες πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς «και μόνο χάρη στην ψυχραιμία των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας αποφεύχθηκαν σοβαρότερα επεισόδια και δεν υπήρξε χρησιμοποίηση χειροβομβίδων κρότου και δακρυγόνων. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μάρτυρες στο περιστατικό ήταν καμιά δεκαριά Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα και έμεναν με τα χέρια στις τσέπες να παρακολουθούν τους μετανάστες να λιθοβολούν τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς μας».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα, με αποφάσεις ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ, κατέβηκαν οι μπάρες των συνόρων για τους οικονομικούς μετανάστες» και προσθέτει ότι «για την Ελλάδα η απόφαση αυτή ούτε ισχύει, ούτε σημαίνει κάτι και έτσι την επόμενη μέρα έστειλε χιλιάδες στα σύνορα, κοντά στην Μπογκορόντιτσα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Ελλάδα κατηγόρησε τις δικές μας αρχές για αυθαίρετο φιλτράρισμα των προσφύγων και των μεταναστών».
Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι «μετά το τελευταίο περιστατικό, καθίσταται σαφές ότι η μοναδική λύση που απομένει στις αρχές μας είναι η τοποθέτηση φράκτη στα νότια σύνορα, ο οποίος θα σταματήσει τις παράνομες εισόδους στη χώρα και θα διοχετεύσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με την τοποθέτηση του φράκτη θα διαφυλαχθεί η ασφάλεια της χώρας. Πρόκειται για μία επιλογή που εξετάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Το Συμβούλιο έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να προετοιμάσουν το έδαφος για την τοποθέτηση του φράκτη. Και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κατά την επίσκεψή του στη ΠΓΔΜ, τόνισε το απαράβατο δικαίωμα των αρχών μας να προστατεύσουν τη χώρα και την ασφάλεια των πολιτών, περιλαμβανομένης της τοποθέτησης του φράκτη, όπως έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ».
Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, το αίτημα για ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ «εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο στα πολιτικά και διπλωματικά κανάλια της ΕΕ και της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών για την προσφυγική κρίση, είχε ζητήσει την ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσώπων που χρησιμοποιούν τον «βαλκανικό διάδρομο». Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι τον διάδρομο αυτό χρησιμοποιούν τρομοκράτες και τζιχαντιστές, που έχουν εισχωρήσει στη μάζα των προσφύγων και των μεταναστών, μία πληροφορία που επιβεβαιώθηκε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Το αίτημα της σκοπιανής αντιπροσωπείας απορρίφθηκε τότε με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες, η ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα με την Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο πιθανή.
«Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα κατάφερε να κατηγορήσει τη ΠΓΔΜ για αυθαίρετο φιλτράρισμα των μεταναστών και προσφύγων, κάτι που είναι αντίθετο με τις αρχές της ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος παρέκαμψε το γεγονός ότι το αυθαίρετο φιλτράρισμα επιβλήθηκε από τα κράτη που ηγούνται της ΕΕ. Με τη δήλωση αυτή, ο Τόσκας θέλησε να στρέψει την προσοχή προς τη ΠΓΔΜ, προκειμένου να κρύψει την ανικανότητα των ελληνικών αρχών να κλείσουν τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν καθημερινά στο έδαφός τους», καταλήγει το δημοσίευμα.