Λογάριαζε χωρίς τον «ξενοδόχο» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που έσπευσε να προαναγγείλει την επανασύσταση της περίφημης ΜΟΜΑ, της «κατασκευαστικής» του στρατού, που μεταπολεμικά πρωταγωνίστησε με έργα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει θετικά στην πρόταση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» να αποκτήσει εκ νέου ο στρατός δομές για να κάνει έργα ιδέες που δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία όμως «από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα που φτάνουν στον υπουργό θέλουν το θέμα να σκοντάφτει, καθώς θεωρείται ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί ανταγωνισμού. Μάλλον αναμενόμενο…
Παρ’ όλα αυτά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εποχές είναι διαφορετικές. Μεταπολεμικά η Ελλάδα είχε ανάγκη πληθώρας έργων βασικών υποδομών. Τώρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές και πιο σύνθετες. Επιπλέον, θα έπρεπε να μπει γερά το χέρι στην τσέπη για αγορές εξοπλισμού και προσλήψεις προσωπικού για τη νέα ΜΟΜΑ.
Για την ιστορία, οι κατά τόπους «Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης» έκλεισαν μαζί με τη «Στρατιωτική Υπηρεσία Κρατικών Εργων Ανασυγκροτήσεως» με νόμο του 1992. Νόμο, που συμβαίνει να έχει υπογράψει και ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, τότε ως υπουργός Εξωτερικών.
Ο εξοπλισμός των ΜΟΜΑ διατέθηκε στις κατά τόπους νομαρχίες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως και το πολιτικό προσωπικό με μετατάξεις ως πλεονάζοντες…