Με ποιον θα πάει και ποιον θ΄ αφήσει η Ελλάδα στην ρωσο-ουκρανική κρίση;

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η Ελλάδα σ΄ ότι έχει να κάνει με τα όσα δραματικά και επικίνδυνα γίνονται στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι ισορροπίες που καλείται να υποστηρίξει διπλωματικά η Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από “εύθραυστες”.

Είναι σχεδόν αδύνατο σε μια τέτοια κρίση να κατορθώσεις να τους έχεις όλους…ευχαριστημένους. Γιατί αυτό προσπαθεί να καταφέρει η Ελλάδα.

Από τη μία είναι οι ΗΠΑ . Με τον αμερικανικό Τύπο να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικριτικός και σκληρός απέναντι στους χειρισμούς Ομπάμα και να ζητά “σκληρότερη στάση”. Οι απαιτήσεις για περισσότερα και σκληρότερα μέτρα που θα πλήξουν βαθειά την ρωσική οικονομία γίνονται όλο και πιο έντονες.

Η Washington Post έφθασε στο σημείο να αποκαλεί τη Ρωσία “νέο κράτος παρία” και ζητά όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά μέτρα. Που σημαίνει προς το παρόν τουλάχιστον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού. Η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει τονιζοντας ότι η Ρωσία του Πούτιν “πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ένα επικίνδυνο εγκληματικό καθεστώς”.

Ο αμερικανικός Τύπος κάνει αναφορά και στην ελληνική στάση. Η Wall Street Journal σε άρθρο της για τη Ρωσία επισημαίνει ότι “η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν ενωθεί στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων “.
Θα μπορέσουν μετά από την τραγωδία της κατάρριψης του Μπόϊνγκ;

Η Ελλάδα προσπαθεί να μην “συνθλιβεί” από την γεωπολιτική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη . Το “ανήκομεν εις την Δύση” είναι το δόγμα που σταθερά προσδιορίζει την ελληνική διπλωματία . Ειπώθηκε από τον Καραμανλή της μεταπολίτευσης αλλά ήταν σε ισχύ από την …σύσταση του ελληνικού κράτους. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να καταστρέψει τις έτσι κι αλλιώς “ασταθείς” διπλωματικές γέφυρες που έχει με την Μόσχα.

Δεν θα είναι εύκολο. Η θέση της χώρας στην ΕΕ απαιτεί να ακολουθεί αποφάσεις και μέτρα τα οποία την φέρνουν σε δύσκολη θέση. Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα στην Βαλεντίνα Ιβάνοβα Ματβιγιένκο, η οποία είναι το νούμερο τρία της ρωσικής κυβέρνησης είναι το καλύτερο παράδειγμα για να περιγραφεί η δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε.

Η ψυχραιμία είναι το κύριο ζητούμενο. Για όλους μας.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάρριψη Μπόϊνγκ: Θα αλλάξει τον κόσμο όπως εκείνη του 1983 που «διέλυσε» την ΕΣΣΔ;

Ουκρανία: 40.000 ρώσοι στρατιώτες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα


Ρωσία: Η έρευνα για το Μπόϊνγκ να διεξαχθεί απο την διεθνή κοινότητα