Σε αναζήτηση ενός νέου “αφηγήματος” βρίσκονται οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος,που μετά από επτά μήνες αποχωρεί από το ΥΠΕΘΑ. Μετά από την κατά γενική ομολογία εξαιρετική προεκλογική καμπάνια του Ιανουαρίου που τους έβαλε στη Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ ,μοιάζουν να έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τα όσα έγιναν σ΄ αυτό το επτάμηνο ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ που διασπάστηκε. Έχει ελπίδα ο Πάνος Καμμένος να “σώσει την παρτίδα” και να κρατήσει το κόμμα του “ζωντανό” εντός του κοινοβουλίου;
Ο χρόνος που έχει είναι ελάχιστος και η “αποστολή” σαφώς δυσκολότερη ακόμη κι από εκείνη του Ιανουαρίου. Τότε το “τρενάκι” του ,το “ξεκόλλα Αλέξη” ,αλλά και οι κατηγορηματικές δεσμεύσεις του προς τους στρατιωτικούς για πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών τους με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του έδωσαν την απαραίτηση “ώθηση” για να μπει σε Βουλή και κυβέρνηση.
Τώρα;
Το τρενάκι παραλίγο να εκτροχιαστεί. Ο Πάνος Καμμένος πίστεψε πάρα πολύ στον “μηχανοδηγό” του Αλέξη Τσίπρα. Ο Καμμένος ήταν πιο λάβρος και επιθετικός κατά των δανειστών με λόγο οξύτατο. Τον οποίο χρησιμοποίησε και κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Αν τα βάλουμε …στην ζυγαριά ο Τσίπρας κέρδισε πολύ περισσότερα από την συνεργασία τους. Ο Καμμένος ήταν η “φωνή” που έλεγε με ωμό είναι η αλήθεια τρόπο πράγματα που ο Τσίπρας δεν ήθελε να πει. Η σκληρή ρητορική του κατά των Γερμανών εξυπηρετούσε το Μεγάρο Μαξίμου. Οι υπερβολικά θερμές δηλώσεις υπέρ ΗΠΑ και Ρωσίας επίσης.
Μίλησε για εξοπλιστικά σκάνδαλα με ονόματα και αριθμούς , ικανοποιώντας την κοινή γνώμη που περιμένει πάντως χειροπιαστά αποτελέσματα και ποινές.
Ο Καμμένος προσέφερε και κάτι ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Την “απενεχοποίηση” ακόμη και δεξιών ψηφοφόρων να παραδεχτούν ότι βλέπουν με συμπάθεια τον πρωθυπουργό. Οι μεγαλειώδεις παρελάσεις και εκδηλώσεις των ΕΔ σ΄ αυτό το επτάμηνο ικανοποιούσαν “δεξιούς” που είχαν κουραστεί από την “συγκαταβατική σε όλα ΝΔ”. Επιπλέον βλέποντας όλα αυτά άφησαν στην άκρη τις φοβίες τους για την πιθανή “διάλυση του στρατεύματος από τους αριστερούς”. Ο Καμμένος “έσβησε” αυτές τις φοβίες. Αντιθέτως προκάλεσε αρκετές σε δικούς του ψηφοφόρους που ένοιωθαν ότι ο πρόεδρός τους έχει αρχίσει να … “αριστερίζει”.
Όμως όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Καμμένος ως ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε αρκετές φορές ότι τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών είναι δεσμευμένα. Το θέμα είναι ότι δεν δόθηκαν. Κι αυτό πολλοί ψηφοφόροι στρατιωτικοί δεν το συγχωρούν.
Τι θα τους πει;
Ο Καμμένος αυτό που θα προτάξει ως επιχείρημα είναι ότι η επιμονή του και τα βέτο που έθεσε εμπόδισαν τα χειρότερα που κάποιοι επιζητούσαν. Ειδικά από το υπουργείο Οικονομικών που σε αρκετές περιπτώσεις αγνόησε το ΥΠΕΘΑ και επιχείρησε να περάσει προτάσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις ΕΔ.
Ενδεικτική η περίπτωση της επιστολής Τσίπρα προς τους θεσμούς λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου με την οποία γινόταν πρόταση για περικοπές 600 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη διετία! Τις “κράτησε” στα 300 .
Η δεύτερη πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν αυτή με την τροπολογία Μάρδα για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών,την οποία “αναχαίτισε”. Τροπολογία για την οποία είναι αλήθεια ότι δεν είχε ενημερωθεί.
Και βέβαια προφανώς θα δεσμευτεί ξανά ότι τώρα που υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές θα μπορέσει να είναι και ουσιαστικά συνεπής σ΄ όσα είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές της 25ης Μαρτίου.
Όλα αυτά βέβαια είναι πολιτικοί σχεδιασμοί και θεωρία. Ο Καμμένος βρίσκεται σε δύσκολη θέση έχοντας κατορθώσει να έχει δημιουργήσει απέναντί του ένα μέτωπο “φανατικών” εχθρών. Εντός και εκτός της χώρας. Αυτό βέβαια ίσως και να αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματά του για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι κάτι έκανε σωστά για να έχει κατορθώσει να είναι τόσο …αντιπαθής στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.
Τα προγνωστικά είναι όλα εναντίον του. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια. Όλες τις υπόλοιπες κατόρθωσε να τα διαψεύσει. Θα το κάνει και τώρα ή θα ακολουθήσει την πορεία που είχε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ του; Η μεγάλη τους διαφορά είναι ότι ο Καρατζαφέρης έψαξε ευκαιρία για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και “εξαϋλωθηκε” πολιτικά. Ο Καμμένος αν και του δόθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες να αποχωρήσει προτίμησε να μείνει μέχρι τέλους. Ελπίζοντας ότι αυτό δεν θα σημάνει και το πολιτικό τέλος των ΑΝΕΛ.