Μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -ίσως και χρόνια- μια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ασχολείται με κάτι περισσότερο από την επικύρωση ονομάτων προαγωγών ,αποστρατειών,τοποθετήσεων ή με εξοπλιστικά προγράμματα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται τα μέλη του σημερινού ΚΥΣΕΑ,μέσω του λακωνικού ενημερωτικού σημειώματος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα μ΄ αυτό:
“Στην σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν:
Η στρατηγική της χώρας για τα Εθνικά Θέματα
Το Προσφυγικό ζήτημα
Οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια”.
Να τα πάρουμε ένα ,ένα:
*Εθνικά Θέματα. Όσοι βλέπουν με ικανοποίηση την επικίνδυνη πορεία που έχει πάρει η Τουρκία ελπίζοντας στην κατάρρευσή της θα πρέπει ίσως να προσθέσουν και πολύ ανησυχία για τις πιθανές αντιδράσεις της γειτονικής χώρας. Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν κατορθώσει να παγιδεύσουν τη χώρα τους με τις εμμονές και τις λανθασμένες επιλογές τους. Το αίμα ρέει άφθονο στην Τουρκία. εκατοντάδες εοικογένειες έχουν χάσει μέλη τους σ΄ έναν ήδη χαμένο πόλεμο με το PKK, οι σχέσεις της χώρας μ΄ όλους τους γείτονες αλλά και τις μεγάλες δυνάμεις είναι από κακές ως άθλιες και όλα δείχνουν ότι οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου μάλλον θα επιδεινώσουν την κατάσταση στο εσωτερικο της χώρας.
Αυτό το σκηνικό είναι βέβαιο ότι δεν δημιουργεί καμία αισιοδοξία για το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, τα οποία ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ως “βαλβίδα εκτόνωσης” αν όλα τ΄ άλλα “κόλπα” του αποτύχουν. Το πόσο αδίστακτος είναι και ο ίδιος αλλά και ο Νταβούτογλου, φάνηκε αμέσως μετά από τις εκλογές του Ιουνίου, όταν επέλεξαν να “φουντώσουν” τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν ψήφους εθνικιστών. Η “νίκη” δεν ήρθε, όπως και οι ψήφοι όπως λένε οι δημοσκοπήσεις. Συνεπώς ίσως να την αναζητήσουν αλλού.
Ότι χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση δεν είναι ανάγκη να το αναφέρουμε. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι δεδομένα και γνωστά στις ΕΔ . Δουλειά της κυβέρνησης είναι να τα λύσει ΤΩΡΑ, αδιαφορώντας και αγνοώντας οσους για δάφορους μικροκομματικούς ή άλλους ύποπτους λόγους βάζουν διαρκώς εμπόδια.
Η χάραξη σταθερής στρατηγικής της χώρας για τα Εθνικά Θέματα ΑΠΑΙΤΕΙ ισχυρές ΕΔ. Αυτό ελπίζουμε να έγινε κατανοητό σ΄ όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ.
•Προσφυγικό ζήτημα. Εκτός από μεγάλο πρόβλημα στη διαχείρισή του ,το προσφυγικό φαίνεται ότι μετατρέπεται σε “κερκόπορτα” από την οποία οι Γερμανοί κυρίως , προσπαθούν να “μπασουν” τη Τουρκία στο Αιγαίο. Οι επίμονες δηλώσεις από το Βερολίνο που κάνουν λόγο επί της ουσίας για συνδιαχείριση του Αιγαίου είναι τουλάχιστον ύποπτες. Το Βερολίνο δεν μπορεί να κρύψει πλέον ότι έχει βάλει για τα καλά στο μάτι το Αιγαίο. Κι ότι αυτό διαθέτει… Οποιαδήποτε αποδοχή λύσεων…συνδιαχείρισης θα πρέπει να λαμβάνει την ανάλογη απάντηση. Και βέβαια να μην γίνει αποδεκτή σε καμία παραλλαγή της.
•Περιφεριεακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η κατάσταση σ΄ όλη τη περιφέρειά μας “καίει”. Παρά το γεγονός ότι η εχθρότητα περισσεύει , η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολύ δυνατές συμμαχίες τις οποίες έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχει εκμεταλλευθεί όσο θα μπορούσε. Οι σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρησιμες και επωφελείς. Και θα προσθέταμε ότι το ίδιο και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τις οποίες όμως έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι δεν θέλουν να “προχωρήσουν”. Και είναι μάλλον οι ίδιοι που προτείνουν “συνδιαχείριση” του Αιγαίου με τους Τούρκους.