Οι αποφάσεις των φετεινών κρίσεων έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Σε άλλες εποχές που η χώρα δεν είχε να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης , πολλές απ΄ αυτές θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδο.
Μπορεί οι πολιτικοί μας να έχουν κατορθώσει να πείσουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης ,ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένας “μικρόκοσμος” με τα θέματα του οποίου ασχολούνται μόνο οι στρατιωτικοί ,άντε κι εμείς οι δημοσιογράφοι του στρατιωτικού ρεπορτάζ. Υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι που έχουν αποδεχτεί αυτή τη λογική υποστηρίζοντας -ειδικά αυτή την εποχή- την άποψη που εκφράζεται με το ερώτημα: “Ποιος ασχολείται με τις κρίσεις”.
Να μας συμπαθάνε οι εκφραστές αυτής της άποψης αλλά σ΄ αυτόν τον “μικρόκοσμο” και σ΄ όσους συμμετέχουν σ΄ αυτόν εμπιστευομαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι φορολογούμενοι την διαχείριση υλικού δισεκατομμυρίων. Που με μια λανθασμένη απόφασή τους μπορούν να απαξιώσουν ή να καταστρέψουν . Εμπιστευόμαστε ανθρώπινες ζωές. Των παιδιών μας, των συζύγων και των συγγενών μας. Εμπιστευόμαστε την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας. Γι΄ αυτό και ο “μικρόκοσμος” των ΕΔ πρέπει να είναι διαρκώς στο μικροσκόπιο της κριτικής. Ακόμη και η τελευταία τοποθέτηση του πιο χαμηλόβαθμου στρατιωτικού μας αφορά όλους.
Γι΄αυτό και δεν νοείται να γίνονται κρίσεις με οποιαδήποτε άλλα κριτήρια πέρα από τα επιχειρησιακά. Δεν γίνονται έτσι οι κρίσεις, όλοι το ξέρουμε. Και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Πρώτα απ΄ όλα οι ίδιοι οι στρατιωτικοί .
Τα αποτελέσματα των κρίσεων δείχνουν ότι και φέτος δεν τόλμησαν.
Το ΠΝ ταλανίζεται από την αποστρατεία δύο τουλάχιστον στελεχών του. Τα όσα είπε ο υποναύαρχος Κονιδάρης στην τελευταία ημερήσια διαταγή του πρέπει να μας προβληματίσουν.
Στην ΠΑ; Κάποιος θα πρέπει να μας απαντήσει πως αξιωματικοί που είχαν κριθεί “στάσιμοι” μόλις πέρυσι και πρόπερσι ,φέτος βλέπουμε να προάγονται και να τοποθετούνται σε καίριες θέσεις. Ποια ήταν τα κριτήρια των επιλογών; Τι άλλαξε από πέρυσι και πρόπερσι. Όσους έκρινε του ΑΑΣ υπό τον πτέραρχο Τσαντηράκη ως “διατηρητέους στον ίδιο βαθμό” ,έγιναν τόσο καλύτεροι επί Τουρνά και προήχθησαν; Μακάρι!
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε προαγωγές αξιωματικών που είχαν κριθεί όχι μία αλλά δύο φορές στάσιμοι. Και την ταυτόχρονη αποστρατεία ιπτάμενων αξιωματικών που είχαν φάει “με το κουτάλι” το Αιγαίο. Γιατί δεν γράφουμε τα ονόματά τους που είναι στην διάθεσή μας; Γιατί το βασικό πρόβλημα και θέμα δεν είναι αυτοί που προάγονται, αλλά αυτοι που τους προάγουν.
Στον Στρατό Ξηράς μέχρι στιγμής εκτός από την αναμενόμενη “προτίμηση” του Α/ΓΕΣ στους καταδρομείς, δεν έχουν επισημανθεί μεγάλα “φάουλ”. Μακάρι να είναι έτσι μέχρι το τέλος.
Διαβάστε ακόμη:
ΚΡΙΣΕΙΣ: Υποστράτηγοι – Ταξίαρχοι όλα τα ονόματα
ΚΡΙΣΕΙΣ: Ταξίαρχοι συνταγματάρχες όλα τα ονόματα
«Καμαρίλα στις κρίσεις ,έφυγα κυνηγημένος» – Βόμβες από τον υπαρχηγό Στόλου Σπύρο Κονιδάρη