Ο εμφύλιος στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία είναι σκληρός, αιματηρός και απάνθρωπος. Που να φαντάζονταν όσοι εμπλέκονται σ΄ αυτή τη περιπέτεια ότι στην Αθήνα κάποιοι με αφορμή τον δικό τους εμφύλιο σπαραγμό κάνουν σχέδια για τις …κρίσεις στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κι όμως συμβαίνει…
Από χθες που έγινε γνωστό ότι ως επικεφαλής του επιχειρησιακού “ευρωπαϊκού” στρατηγείου που θα συντονίζει τις επιχειρήσεις στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία ,προορίζεται ο αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης έχουν ανάψει μεγάλες φωτιές!
Πάρα πολλοί για να μην πούμε όλοι όσοι έχουν σχέση με τον στρατό “βλέπουν” πίσω από την επιλογή του αντιστράτηγου “σχεδιασμό σε βάθος” όχι για την επιχείρηση αλλά για τις κρίσεις Αρχηγών.
•Πρώτα απ΄ όλα τίθεται το ερώτημα: Γιατί θα πρέπει να αναλάβει αντιστράτηγος την διοίκηση του στρατηγείου στη Λάρισα, όταν υπάρχει πλήθος υποστρατήγων με εξαιρετικές γνώσεις και εμπειρία; Γιατί θεωρεί επιβεβλημένο το ΓΕΕΘΑ να τοποθετήσει αντιστράτηγο σ΄ αυτή τη θέση;
•Δεύτερον η επιλογή του Τελλίδη – αξιωματικού με εξαιρετικά προσόντα- τον βγάζει “στο πλάϊ” σ΄ ότι αφορά στην δυνατότητα επιλογής του ακόμη και για την Αρχηγία του ΓΕΣ, φέτος.
•Από την άλλη υπάρχουν απόψεις που κινούνται σε τελείως διαφορετική λογική -που μάλλον υποστηρίζονται από κύκλους του ΓΕΕΘΑ- που λένε ότι “αλλαγές Αρχηγών δεν θα γίνουν”. Αν επαληθευτούν, τότε η τοποθέτηση Τελλίδη μπορεί και να τον “σπρώξει” στην καρέκλα του Α/ΓΕΣ στις κρίσεις του επόμενου χρόνου. Με “αντίπαλο” των Μανωλά, διοικητή της Στρατιάς ,ο αντιστράτηγος Τελλίδης θα υπερέχει έστω ελαφρά εξαιτίας της διοίκησης του ευρωπαϊκού στρατηγείου της Λάρισας. Θα έχει στο ενεργητικό του “πολεμικές επιχειρήσεις”.
•Ο Μανωλάς με την τοποθέτηση Τελλίδη φαίνεται ότι δεν μπορεί να είναι ο επόμενος Α/ΓΕΣ. Κι αυτό γιατί αν μετακινηθεί θα πρέπει στην Στρατιά να τοποθετηθεί αρχαιότερος αξιωματικός από τον Τελλίδη. Παλιότερος δεν υπάρχει. Νούμερο 2 είναι ο Μανωλάς, νούμερο 3 ο Τελλίδης. Πρέπει να υπάρξει “διοικητικός διαχωρισμός” Στρατιάς και στρατηγείου προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την αρχαιότητα. Και μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αν πιστέψουμε όσα διαδίδουν από το βράδυ κάποιοι . Σύμφωνα μ΄ αυτές τις φήμες ο αντιστράτηγος Τελλίδης δεν πρόκειται να δεχτεί την τοποθέτηση νεότερου αξιωματικού στην Στρατιά . Και αυτό δείχνει παραίτηση.
Άρα μένει ο Τσέλιος ως Α/ΓΕΣ; Το σενάριο που θέλει να μην γίνονται τώρα κρίσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.
Όλα πια είναι ανοιχτά . Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες διεθνείς κρίσεις επηρεάζουν άμεσα τις κρίσεις Αρχηγών. Τον Αύγουστο ήταν η Συρία, τώρα η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.
Όλα αυτά ακούγονται παράδοξα όταν καταλάβουμε ότι μιλάμε για μια επιχείρηση στην οποία παίζονται κάθε ώρα ανθρώπινες ζωές. Όμως η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την περιγράφουμε. Και ίσως γι΄ αυτό θα ήταν λογικότερο να επανεξεταστεί η επιλογή της τοποθέτησης αντιστρατηγου στη συγκεκριμένη θέση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onalert, ο αντιστράτηγος Τελλίδης, ενημερώθηκε για την πρόθεση της ηγεσίας να τοποθετηθεί στη θέση αυτή από δημοσιεύματα! Επίσης η αιτιολόγηση της επιλογής του -“μιλάει τέλεια γαλλικά” είπαν- δεν μπορεί να πει κάποιος ότι τον χαροποίησε ιδιαίτερα.
Διαβάστε ακόμη:
Αποστολή στην Αφρική: Τι δίνει η Ελλάδα τι ζητάνε οι Γάλλοι ποιο είναι το κόστος