Κρίσεις 2019 – Πυροσβεστική: Σάλος με τις αποστρατείες αξιωματικών που ήταν στο Μάτι

Τον ασκό των αντιδράσων έχει προκαλέσει η είδηση της αποστρατείας του αξιωματικού της πυροσβεστικής, ο οποίος στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι είχε ενημερώσει για την ύπαρξη νερκών.  

Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης  Ράμφο ο οποίος στις 20:00 το βράδυ του πύρινου ολέθρου είχε ενημερώσει: «… προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Στις 23:00 ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς. Όλα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων μεταξύ τους και παιδιά». Στις 23:15, ένα τέταρτο δηλαδή πριν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Ράμφος διαβιβάζει: «… αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μαζί με τον υποστράτηγο Ράμφο, αποστρατεύτηκε και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Π.Σ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας ο οποίος την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι συνέδραμε επιχειρησιακά..

Στην επιστολή του ο αντιστράτηγος Γιόβας αφήνει αιχμές για μη αξιοκρατικές επιλογές, σημειώνοντας πως «αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου» και πως «δεν υπήρξα ποτέ υπηρέτης προσώπων και σκοπιμοτήτων».