«Κλείδωσε» για αύριο στις έντεκα το πρωί, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με την οποία θα ξεκινήσουν οι κρίσεις για το 2018. Άλλωστε βάσει των διατάξεων του νόμου η σύγκληση του ΣΑΓΕ για τις Ετήσεις Τακτικές Κρίσεις πρέπει να πραγματοποιηθεί ρητά από την 1η Μαρτίου.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ωστόσο «έπαιζε» δυνατά το σενάριο λόγω μιας ανειλημμένης υποχρέωσης του αρχηγού ΓΕΝ να μετατίθετο για μεθαύριο Παρασκευή η σύγκλιση του Ανωτάτου Οργάνου. Από την κρησσάρα θα περάσουν όσοι βρίσκονται στον βαθμό του αντιστρατήγου, αντιναυάρχου, αντιπτεράρχου, καθώς επίσης υποστράτηγοι, υποναύαρχοι και υποπτέραρχοι.
Έπεται η τυπική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο στην συνεδρίασή του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, προβαίνει στην τοποθέτησή τους. Εν συνεχεία το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να προχωρήσει στην αναπλήρωση των κενών θέσεων, στάδιο καθοριστικό για τον σχηματισμό, υπό την ανανεωμένη σύνθεσή τους, των νέων Ανωτάτων Συμβουλίων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μέχρι στιγμής η εικόνα του παζλ των κρίσεων που έχει ήδη ολοκληρωθεί σε επίπεδο αποφάσεων από πλευράς των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, δεν συνηγορεί στο ότι επίκεινται βαθιές αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού πενταγώνου σημείωναν με νόημα ότι κυρίαρχο κριτήριο στις αλλαγές δεν είναι η συγκυρία έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Από την άλλη ισχυρό θεωρείται το κοινωνικό κριτήριο με δεδομένη την απότομη μεταβολή των οικονομικών απολαβών που θα αποφέρει μια αποστρατεία. Αναζητείται ταυτόχρονα όμως η επίτευξη ισορροπίας με το βασικό ζητούμενο που σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή είναι το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμπουν μετά από αρκετά χρόνια οι κρίσεις: Αξιοκρατία σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.