Ένοχος κηρύχθηκε για την υπόθεση των TOR-M1 o πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από 72 συνεδριάσεις και 2,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας κατέληξε σε απόφαση ενοχής για τον Ιωάννη Σμπώκο αλλά και για τους Πέτρο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Καμάρη, επιχειρηματικό στέλεχος της Clavis. Αντίθετα, η απόφαση ήταν αθωωτική για τον Γιώργο Χριστοδουλίδη, καθώς για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.
Οι 6 αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μεταξύ αυτών δεν ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αν και φέρεται από κοινού με τον Γιάννη Σμπώκο να προχώρησε στη νομιμοποίηση του παράνομου χρήματος που δόθηκε για να προχωρήσει η σύμβαση στην ρωσική εταιρεία ΑΝΤΕΥ. Κι αυτό γιατί η δικογραφία ουδέποτε εστάλη στη Βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης, η κατάθεση ενός σημαντικού μάρτυρα κι ένα έγγραφο που έφτασε μεσούσης της διαδικασίας, δείχνουν ότι στην εν λόγω περίπτωση δεν υφίστανται οι κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι:
- Τα 17 εμβάσματα που εστάλησαν από την ρωσική πλευρά από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2001 στους ελβετικούς λογαριασμούς της εταιρίας Pengel Enterprises Ltd, συμφερόντων δυο επιχειρηματιών, όπως αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και αποτελούν τη βάση της κατηγορίας, δεν αφορούν την ελληνική επίμαχη σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1.
- Ο Ρώσος δικηγόρος και πρώην Εισαγγελέας Μόσχας, Ακίμοβ Στάνισλαβ, επιβεβαίωσε από τις 31.01.2018, ενώπιον Συμβολαιογράφου, ότι τα εμβάσματα δόθηκαν από την ΑΝΤΕΥ στο πλαίσιο άλλης σύμβασης και όχι για τα Tor-M1. Ο μάρτυρας κλήθηκε ακολούθως στο δικαστήριο και επιβεβαίωσε τη δήλωση του.
- Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το δικαστήριο, να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στη ρωσική δικαιοσύνη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του μάρτυρα και από την ρωσική κρατική εταιρεία ΑΝΤΕΥ και να απαντηθεί επισήμως από την τελευταία για ποια σύμβαση δόθηκαν τα 71 εκατομμύρια δολάρια. Το αίτημα υπεβλήθη καθώς η κρατική εταιρεία δεν απαντά σε ερωτήματα ιδιωτών.
Το δικαστήριο δεν ζήτησε τελικώς συνδρομή – λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται- από τις ρωσικές αρχές αλλά αρκέστηκε στην μαρτυρική κατάθεση του πρώην Ρώσου Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμπώκο δε, «ουδέποτε ερευνήθηκε, ούτε ζητήθηκε από τις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές η επιβεβαίωση από την Ρωσία (σ.σ. η ΑΝΤΕΥ είναι κρατική), σχετικά με την ταυτοποίηση των επίμαχων εμβασμάτων, θέμα μείζονος σημασίας για την υπόσταση της κατηγορίας.
Σημειώνει δε ότι η υπεράσπισή του παρουσίασε έγγραφο της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της 11.01.2018 – από την οποία έχουν περάσει όλες οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και έχει ανοίξει δεκάδες λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων στην Ελβετία, στο οποίο αναφέρεται ότι:
«Ο εντολέας σας Ι. Σμπώκος δεν είναι καταχωρημένος στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως εμπλεκόμενο πρόσωπο, ούτε σε εγχώρια ποινική διαδικασία, ούτε σε υπόθεση δικαστικής συνδρομής».
Η υπεράσπιση του πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών σημειώνει επίσης ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν έχει βρεθεί ύποπτο χρήμα σε λογαριασμό του ή τρίτων στην Ελλάδα η το εξωτερικό και πως είναι ο μόνος που παραμένει έγκλειστος από το 2012.
Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και dikastika.gr