– Εχουν περάσει αρκετοί μήνες και γίνεται, πλέον, προφανές ότι η τουρκική ηγεσία δεν θέλει να γίνει μια δίκαιη δίκη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Αδριανούπολη. Μήπως πρέπει, για ανθρωπιστικούς λόγους, η Ελλάδα να διαπραγματευτεί διπλωματικά για την επιστροφή τους;
Η κράτηση στις τουρκικές φυλακές των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, έχει σαφώς, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, ξεπεράσει τα όρια και τις διαστάσεις του αρχικού συμβάντος. Η τουρκική ηγεσία με τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί επιχειρεί, αμέσως και κάποιες φορές εμμέσως, να κάνει έναν ανεπίτρεπτο συμψηφισμό αυτής της υπόθεσης με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που συνελήφθησαν τα δύο στελέχη μας, αντιμετώπισε αμέσως το θέμα, τόσο ως προς την πολιτική του διάσταση, όσο και ως προς τη διάσταση της προσβολής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε καμία περίπτωση, η απελευθέρωση των δύο στελεχών μας δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής με τις τουρκικές Αρχές για την παράδοση των Τούρκων που πήραν πολιτικό άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζεται και δρα στη βάση των κανόνων του δικαίου. Η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποτελεί απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης και μόνον αυτής. Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι κανέναν δεν ωφελεί να προστίθενται βάρη στις επί μακρόν βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
– Είδαμε το τελευταίο διάστημα την απρόσμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στις ελληνορωσικές σχέσεις;
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες είναι απόλυτα δικαιολογημένη και αφορούσε σε ενέργειες επέμβασής τους στα εσωτερικά της χώρας μας. Η χώρα μας, στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής, έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και αποδεδειγμένα τις έχει καλλιεργήσει, σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτιμώ ότι το συγκεκριμένο γεγονός και η ένταση που υπάρχει από αυτό δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
– Τι γίνεται με την υπόθεση των δύο σύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία; Υπάρχει ακόμη ενδεχόμενο να προχωρήσουμε στην αγορά τους;
Η υπόθεση της απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό νέων μονάδων αποτελεί ανάγκη, που είχε διαγνωστεί πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ενώ η λύση που δόθηκε αποτυπώθηκε σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2009 προς την κατεύθυνση των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Αυτή λοιπόν την απόφαση προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις που αφορούν σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης.
– Το ρεπορτάζ λέει ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, με μια σειρά από οικονομικές και εργασιακές παρεμβάσεις στη ΔΕΘ, να σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια. Ποιες πρέπει να είναι οι κοινωνικές εκπροσωπήσεις στις οποίες θα στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τον εκλογών;
Η χώρα μας, μετά από μια επίπονη προσπάθεια, που την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με πολύ ακριβό τίμημα, βγαίνει από τα μνημόνια και τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από οκτώ και πλέον χρόνια. Η 21η Αυγούστου 2018 αποτελεί αφετηρία για μια επανεκκίνηση που θα αποτυπωθεί στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Τίθενται πια επί τάπητος τα ζητήματα που είχαν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, για να περάσουμε τις συμπληγάδες της ύφεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη γνώση της κατάστασης, στο πλαίσιο μιας διαδραστικής προοδευτικής σχέσης με την κοινωνία. Απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και δίνει έμφαση σε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη πολιτικής εκπροσώπησης, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, που βιώνουν τον αποκλεισμό, που υπέστησαν τις συνέπειες μιας πολιτικής για την οποία δεν είχαν καμία ευθύνη.
– Ποιες πρέπει να είναι οι μεγάλες πολιτικές παρεμβάσεις στον χρόνο που απομένει για τις εκλογές;
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα αναφέρονται και θα στοχεύουν στην έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την αναστροφή μίας έντονα δυσμενούς κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε σταδιακά από το 2010 στον κόσμο της εργασίας. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αφορούν -ενδεικτικά να αναφέρω – στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην προστασία των συντάξεων, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στη διαμόρφωση ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου για τη δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.
– Πώς κρίνετε το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα;
Εχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Από τη μία, ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός, που επιδιώκει να τσακίσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να κάνει ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη στο όνομα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται. Να συρρικνώσει το δημόσιο τομέα και το δημόσιο αγαθό, να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές πρόνοιας. Από την άλλη, μία σκληρή ακροδεξιά ατζέντα, που θα αποτελέσει το εργαλείο για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής και θα έχει επακόλουθο τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
– Ησασταν ανέκαθεν υποστηρικτής του λεγόμενου προοδευτικού πόλου. Γίνεται προοδευτικός πόλος, όμως, χωρίς το ΚΙΝΑΛ;
Η δημιουργία του προοδευτικού πόλου προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές συγκλίσεις που θα έχουν στόχο και προτεραιότητα τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Προϋποθέτει παράλληλα την εγκατάλειψη των εναγκαλισμών με τις δυνάμεις της συντήρησης στις οποίες επιδίδονται καθημερινώς κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Προϋποθέτει κριτική θεώρηση για τη μέχρι τώρα πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και φυσικά αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό στο περιεχόμενο της πολιτικής πρότασης του ΚΙΝΑΛ.
– Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις εκλογές;
Η πραγματικότητα-τουλάχιστον η σημερινή- δείχνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες αναφέρεστε θα πορευθούν αυτόνομες προς την εκλογική διαδικασία. Το τι θα συμβεί μετά αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τις δυνάμεις που έχουν ως ιδεολογική αφετηρία και αναφορά τη σοσιαλδημοκρατία.